2016-05-30

Fem orangutanger fick återvända till regnskogen i helgen!  

Det är med stor glädje vi kan berätta att tre orangutanghanar och två honor nu kan njuta av livet som vilda orangutanger i det fria. Den 27e maj fick de nämligen återvända till regnskogen, i skogsområdet Kehje Sewen på östra Kalimantan. Det betyder att tack vare våra medlemmars stöd i både Sverige, Danmark och England har nu totalt 212 rehabiliterade orangutanger kunnat återvända till Borneos regnskog och det vilda. 

 

Räddade från ett liv i fångenskap

Save the Orangutan har i samarbete med vår indonesiska partner, BOS Foundation, frisläppt ytterligare fem orangutanger på östra Borneo. Alla fem orangutanger har räddats från ett liv i fångenskap och omhändertagna på rehabiliteringscentret Samboja Lestari. Det är de senaste bevisen på orangutanger kan räddas och samtidigt få en andra chans till ett liv i det fria, om stödet och möjligheten finns där. De fem orangutangerna heter Angely, Kenji, Gadis, Kenji, Hope och Raymond och nedan kan du läsa var och en av deras egen historia.


Angely

Den 18e juni 2010 kom den då ettåriga Angely till centret efter att ha blivit räddad från en lokal där hon hållits som husdjur. Hon var mycket traumatiserad och människoskygg i början men hon har sedan dess varit genom en markabel utveckling. I rehabiliteringsprogrammet har hon snabbt lärt sig alla de nödvändiga färdigheter som hon behöver för att kunna klara sig i regnskogen och det är därför denna mycket vackra orangutanghona nu är redo att återvända till det vilda efter sex år i rehabiliteringsprogrammet på Samboja Lestari.

 


Kenji

En man från lokalområdet hittade Kenji i närheten av ett oljepalmplantage en dag i oktober 2010. Denna då lilla ettåriga orangutanghane var mycket allvarigt medtagen och hade ett stort sår vid ena höften efter en machete. Mannen tillkallade strax där efter centrets personal och Kenji fick på så sätt behandling med det samma. I början orkade han nästan inte mer än att bara bli omkringburen, men han har alltid varit glad för andra orangutanger. Det är därför med stor glädje vi nu kan återförena sjuåriga Kenji med Borneos gröna skogar. Han förtjänar en andra chans.Gadis

Denna orangutanghona hittades medvetslös och sjuk i februari 2014. Hon var fem år och vägde 23 kilo när hon ankom till centret, där hon med det samma fick intensivbehandling. Det visade sig snabbt att hon var en mycket intelligent orangutang som tros att vara populär hos de andra orangutangerna föredrog att vara på egen hand. Hon är idag sju år gammal och väger 33 kilo, en hona som helt klart är redo att klara sig själv i Borneos regnskog. 


Hope

Den 17e oktober 2010 räddades Hope från att ha hållit som husdjur i ett litet skåp. Centret var egentligen överfyllt med orangutanger att ta hand om när den lilla ettåriga orangutanghanen ankom, man var i så akut behov för hjälp så man hittade helt enkelt en plats åt honom i all desperation. Det tog över två månader att få liv i den lilla orangutangungen, men när så var fallet såg han aldrig tillbaka. Idag är han en stark sexårig orangutang på 27 kilo och som är mer än redo att återta Borneos djungel. 


Raymond

Raymond hade hållits till fånga hos en lokal familj och räddades då han var åtta månader gammal under 2007. Han vägde endast 3.6 kilo när man hittade honom och det var uppenbart att hans tid i fångenskap hade påverkat honom. Under personalens mycket varsamma omhändertagande och uppsyn kunde han långsamt få tillbaka livsgnistan. Han blir fortfarande mycket stirrig och nervös när människor närmar sig honom och det är därför med stor glädje vi nu låter honom återförenas med det vilda igen. Här kommer han att få lov att leva ensam, precis så som en vild orangutang ska göra.  

Du kan hjälpa Borneos orangutanger tillbaka till ett liv i frihet. Ge nödställda orangutanger en andra chans genom att adoptera en av vännerna i vårt adoptionsprogram. Läs mer om hur du gör det, här>>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>