PRESSMEDDELANDE 2016-04-21

TV-kändisen Lomon åter i frihet i Borneos regnskog

Orangutangen Lomons tragiska öde fängslade många i BBC:s serie. Igår blev Lomon orangutang nr 200 att frisläppas genom räddningscentret Nyaru Mentengs rehabiliteringsprogram. Återanpassningen av det före detta husdjuret är ett bra exempel på att orangutanger kan bli vilda igen.

 
 

− Att ge en orangutang friheten åter är en fantastisk känsla. Dessa orangutanger har på olika sätt berövats sin naturliga uppväxt av människor. Nu har de chansen att få leva resten av sina liv i regnskogen, där de hör hemma, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Framgångsrik rehabilitering

Sammanlagt har tolv orangutanger frisläppts i tre grupper under en veckas tid i regnskogsområdet Bukit Batikap. Frisläppningsprogrammet på Nyaru Menteng, världens största rehabiliteringscenter för orangutanger, har pågått sedan 2012. Av de hittills frisläppta orangutangerna lever 92% nu som vilda orangutanger i frihet. Därmed går det att konstatera att de klarar sig lika bra i frihet som det vilda beståndet av orangutanger.

− Framgången visar att det går att träna orangutanger till att bli vilda igen. För en utrotningshotad art där varje individ är viktig är detta otroligt glädjande, säger Claus Staunstrup Nilsson.

Känd från TV

En av de frisläppta orangutangerna är något av en kändis. Det rör sig om den sorgsna orangutanghanen Lomon som var en av deltagarna i BBC:s TV-serie Orangutan Diary. Den 20 april blev Lomon rehabiliteringsprogrammets 200:e orangutang som frisläppts. Efter tio år av träning är denna 14-åriga orangutang tillbaka i regnskogen.

Lomon räddades från ett liv som illa behandlat husdjur. När han fritogs av Nyaru Mentengs räddningsteam var han fastkedjad och i mycket dåligt skick. Det tog lång tid för honom att återfå livsglädjen och förtroendet för andra orangutanger och människor. Han var därför länge sedd som den sorgsna orangutangen på centret.

− Lomons liv började traumatiskt med att hans mamma togs ifrån honom. Orangutanger passar inte alls som husdjur och far väldigt illa i fångenskap. Att ha fått följa hans utveckling och nu se honom återvända till friheten inger hopp om framtiden, säger Claus Staunstrup Nilsson.

Nära utrotning

Borneo-orangutangen är utrotningshotad och färre än 50 000 individer bedöms finnas kvar i vilt tillstånd. Varje år försvinner tusentals orangutanger till följd av skogsskövling, skogsbränder, tjuvjakt och illegal djurhandel. Save the Orangutan arbetar tillsammans med sin lokala samarbetspartner BOS för att bevara orangutangen och dess regnskogshabitat.  

Läs mer om Lomons historia här >>


Save the Orangutan är en ideell organisation som arbetar för att bevara den utrotningshotade orangutangen på Borneo. Genom rehabilitering av unga orangutanger och återplantering och skyddande av regnskog säkrar Save the Orangutan den vilda orangutangens framtid. Den svenska organisationen grundades 2007 och står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll. 

 
 

Presskontakt

För mer information, kontakta Karolina Grundin, kommunikationsansvarig på Save the Orangutan.

kg@savetheorangutan.org
Hjälp Borneos orangutanger!

Genom att adoptera en orangutang stödjer du vårt arbete för att rehabilitera föräldralösa orangutanger på räddningscentret Nyaru Menteng.