2016-09-22

Två orangutanger räddade från sorgliga öden

En 18 månader gammal orangutangunge räddades från en arbetare på en oljepalmsplantage, medan en annan orangutang hade hållits som husdjur i fyra år innan den befriades i augusti.Många orangutangungar blir varje år tagna som husdjur och fängslade i burar och hus, trots att det är olagligt och kan ha en förödande inverkan på orangutangerna. Deras söta och mänsklig utseende och höga intelligens gör dem populära som husdjur, men man glömmer att orangutanger är vilda djur och att orangutangernas mammor ofta dödas vid tillfångatagandet av ungarna.


Orangutangunge hittad vid oljepalmsplantage

En bara 18 månader gammal orangutanghona befriades den 8 augusti av Nyaru Mentengs räddningsteam. Ungen var inspärrad av en arbetare på en oljepalmsplantage som hävdade att han hade hittat den ensam och övergiven veckan innan. En orangutangmamma skulle aldrig lämna sin unge frivilligt, så därför fruktar vi det värsta för hennes öde.Ungen har nu fått namnet Suci, och är vid god hälsa på Nyaru Menteng. Här har Suci blivit undersökt av läkarna och ingår nu i rehabiliteringsprogrammet, så att hon en dag kan släppas fri i regnskogen.


Ungen hölls fången i fyra år

En polis hittade på en lokal festival en orangutang som hölls som husdjur. Orangutangens huvud var nästan skalligt, eftersom ägaren tydligen rakade huvudhåret på den. Polisen kontaktade omedelbart Nyaru Mentengs räddningsteam, och den 18 augusti befriades orangutangen. Ägaren förklarade att han inte visste att det var olagligt, men att han hade fått den av en vän för fyra år sedan, då den var cirka sex månader gammal.

Du kan hjälpa Save the Orangutans arbete med att rädda orangutanger i nöd och ge dem en andra chans i livet. Adoptera en orangutang och följ dess utveckling mot frisläppning här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>