21-06-2018

Turismens mörka sida

Orangutanger som utnyttjas i underhållningsindustrin är dessvärre en mycket vanlig företeelse. Organisationen World Animal Protection har nyligen uppmärksammat de vilda djurens situation inom underhållnings- och turistindustrin. Save the Orangutan kan dessvärre även bekräfta den bild organisationen målar upp om situationen i Thailand och Bali i Indonesien, där orangutanger används som meningslös underhållning och som turistattraktioner.


 

”På många håll i Asien lever orangutanger i fångenskap i nöjesparker och vid andra turistattraktioner. Där svälter de och blir slagna för att de på begäran ska lära sig att utföra olika trick och uppträda i shower där de till exempel ska låtsas boxas mot andra orangutanger. För publiken kan det se ut som att orangutangerna har det roligt och njuter av att uppträda för publiken – men för orangutangerna är det den enda utvägen för att få stopp på svälten och smärtan.

På många ställen kan turister även ta selfies med orangutangerna, som ofta är utklädda för att få dem att likna små människor.” förklarar Gitte Buchhave, verkställande direktör på World Animal Protection Danmark som för tillfället anordnar en kampanj för att skapa medvetande om situationen för de vilda djuren i underhållningsindustrin.

 

Verkställande direktör för Save the Orangutan, Hanne Gürtler, instämmer och fortsätter:


”Det måste ske en global förändring av allmänhetens inställning om vi ska kunna stoppa det dödliga utnyttjandet av orangutanger som en turistattraktion i underhållningsbranschen. Problemet är omfattande och till exempel i Sydostasien förekommer det i stor utsträckning, men endast för att det också finns en efterfrågan. Det finns en sorglig historia bakom varje enskilt fall och ofta lever djuren i förfärliga förhållanden när de inte uppträder.

Save the Orangutans entydiga ståndpunkt är att orangutangerna hör hemma i naturen och vi arbetar för att förhindra det som hotar deras frihet och välfärd.”


Arbetet med att rädda orangutangerna är i full gång

Save the Orangutan samarbetar med indonesiska BOS Foundation och stöttar deras rehabiliteringscenter på Borneo, som bland annat räddar tillfångatagna orangutanger och lär dem de färdigheter de behöver för att kunna klara sig i det vilda.

Läs mer om arbetet att rädda och rehabilitera orangutangerna >>

Adoptera en orangutang och gör skillnad för deras hotade situation >>


Save the Orangutan är en ideell organisation som arbetar för att bevara den utrotningshotade orangutangen på Borneo. Genom rehabilitering av unga orangutanger och återplantering och skyddande av regnskog säkrar Save the Orangutan den vilda orangutangens framtid. Den svenska organisationen grundades 2007 och står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll. 

 

Fakta om orangutanger

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika.

Population: : IUCN uppskattar att det finns cirka 100 000 orangutanger kvar på Borneo, men att det med den nuvarande utvecklingen bara kommer att finnas cirka 47 000 kvar år 2025.

Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir gravid igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år.

Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.


Visste du att det frisläppningsprogram som Save the Orangutan stöttar är världens bästa? Sedan 2012 har vi frisläppt över 300 orangutanger, och den efterföljande övervakningen visar att orangutangerna klarar sig lika bra i regnskogen som sina vilda släktingar.

Läs mer om Save the Orangutans arbete >>