2017-02-21

Tolv orangutanger återvänder till regnskogen


Save the Orangutan stöder världens största rehabiliteringsprogram för orangutanger, och nu är årets första frisläppning genomförd. Fyra hanar och åtta honor har återvänt till regnskogen efter att ha genomgått rehabiliteringsprogrammet på Nyaru Menteng.


I år har vi stora förhoppningar om att frisläppa över 100 rehabiliterade orangutanger i Borneos regnskogar, eftersom ett massivt stöd från bland annat svenskarna och säkringen av ett nytt frisläppningsområde gör det möjligt att hjälpa så många tillbaka. Det är därför med stor glädje att vi kan berätta att årets första tolv orangutanger från Nyaru Menteng nu har släppts fria. Orangutangerna kan se fram emot ett långt liv i ett skyddat regnskogsområde, där de så småningom kommer att skapa en ny vild orangutangpopulation.


Tolv orangutanger frisläppta

Så gott som alla av de frisläppta orangutangerna har under de senaste 10 åren räddats från sorgliga öden som husdjur från lokalbefolkningen eller arbetare på oljepalmsplantage. Efter att ha genomgått rehabiliteringsprocessen och klarat minst ett år utan mänsklig kontakt på Ö-universitetet är de nu redo för livet i regnskogen. Läs mer om rehabiliteringsprogrammet här >>

 


En av dem är orangutangen Wanna, som blev smugglad till Thailand under 2006 av tjuvskyttar. Lyckligtvis upptäcktes hon på flygplatsen och överlämnades till Nyaru Menteng, där hon nu har slutfört rehabiliteringsprocessen och återvänt till livet i regnskogen.

Nya vilda orangutangpopulationer skapas

De rehabiliterade orangutangerna släpps tillbaka i områden som lämpar sig för orangutanger, men där det inte längre lever vilda orangutanger. Sedan 2012 har över 250 rehabiliterade orangutanger släppts fria. Över 150 av dem har släppts i ett skogsområde som kallas Bukit Batikap, där flera av de frisläppta orangutangerna redan har fött ungar i friheten.

Förra året började vi att frisläppa orangutanger i ett nytt regnskogsområde med plats åt mer än 200 vilda orangutanger. 

Du kan hjälpa till att göra en skillnad för de kritiskt hotade orangutangerna. Adoptera en föräldralös orangutang och följ den tillbaka till regnskogen här >>Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>