2016-04-27

Grannar i regnskogen: 

Sumatra-noshörningen – orangutangens hotade granne

En av orangutangens grannar i Borneos myllrande regnskog är den unika Sumatra-noshörningen. Denna akut utrotningshotade lilla noshörning står liksom orangutangen inför stora utmaningar när människan tränger sig allt längre in i deras livsrum. 

 
 

Sumatra-noshörningen är den minsta av alla noshörningar, och den enda av  Asiens noshörningar som har två horn. Tidigare fanns den på flera platser i Asien, men idag lever troligtvis endast runt 100 individer kvar på Malaysia och Borneo. 

null

Sumatra-noshörningen är därför listad som akut utrotningshotad.

Nyupptäckt noshörning på Borneo

Fram tills 2013 trodde experter att noshörningen utrotats från Borneo och enbart fanns i vilt tillstånd på ön Sumatra. Men efter att ha upptäckt noshörningsspår på östra Kalimantan, på den indonesiska delen av Borneo, väcktes hoppet på nytt bland experterna. Då hade inga vilda Sumatra-noshörningar synts till på Kalimantan på över 40 år.

I mars i år lyckades experterna äntligen att få se en livs levande noshörning på Borneo. En 4-5 år gammal noshörningshona kunde fångas in. Tyvärr avled noshörningen innan den kunde transporteras till en ny och säker livsmiljö.

Har jagats för sina horn

Anledningen till att antalet Sumatra-noshörningar först började minska var intensifierad jakt. Noshörningens horn sågs som väldigt värdefull inom den kinesiska medicinen.

Idag står noshörningen inför än fler hot. När regnskogen där de lever skövlas och bränns ner försvinner deras och många andra djurarters livsrum. Gruvdrift, skogsbruk och anläggning av plantager är stora hot mot noshörningen. Människans markanvändning styckar upp skogsområdena och de ensamlevande noshörningarna får svårt att träffa en partner och föröka sig.

Sumatra-noshörningens levnadssätt

Noshörningarna lever oftast i ensamhet i den tropiska regnskogen. De kan leva i upp till 40 år och som vuxna väger de mellan 600 och 950 kg. De är växtätare och äter det mesta som kommer i deras väg. Dieten tros innehålla över 100 olika växter och plantor! Noshörningshonan föder en unge vart tredje år.

Utöver de två hornen karaktäriseras Sumatra-noshörningen av en rödaktig hud som helt eller delvis täcks av långa hår.

Förutom Sumatra-noshörningen lever även en annan noshörning i Indonesien. Java-noshörningen är också akut utrotningshotad och det bedöms endast finnas 60 Java-noshörningar kvar i en nationalpark på västra delen av ön Java. 

 
 

Vad kan du göra?

Genom att bli SOS Borneo-partner är du med och återplanterar träd i regnskogen varje månad. Träden blir till framtida regnskog och hem åt regnskogens alla djur. För 50 kronor kan vi plantera ett nytt träd i Mawas-området.

Läs mer om SOS Borneo här >>

Håll även koll på att de produkter du köper inte innehåller ocertifierad palmolja. Ohållbar produktion av palmolja innebär ofta skövling av skogar. Vid köp av exotiska träslag är det också viktigt att titta efter certifiering som FSC och PEFC.

Läs mer om palmolja och hotet mot orangutangen här >>

 
 

Du kan även hjälpa oss genom...

Swish
Skicka valfri summa via appen Swish till 123 607 1302.

Bankgiro och Plusgiro
Det går bra att skänka valfri engångsgåva till Bankgiro: 900-1421 eller Plusgiro: 900142-1.

SMS
Genom att sms:a "SKOG" till 72955 stödjer du Borneos regnskog med 100 kr.