2017-03-26

Förbannelsen som bevarade orangutangernas hem

Gammal vidskepelse, heliga träd, en konstig begravningsritual och en fantastisk, men hotad natur. Dessa är bara några av de saker Save the Orangutans medarbetare mötte när de besökte ett regnskogsområde på Borneo, där forskare kämpar för att bevara 2 000 orangutangers hem mot palmoljebolagens framfart.


I den centrala delen av Borneo ligger ett stort, orört skogsområde som är centrum för en märklig historia. Tack vare en förbannelse nedkallad av en lokal hövding för cirka 50 år sedan står skogen orörd och är hem åt tusentals sällsynta djur- och växtarter. Tyvärr är områdets framtid inte längre säker, eftersom det hotas av skogs- och palmoljebolag. Det var denna historia Save the Orangutans medarbetare Bue Heckmann och Claus Staunstrup Nilsson drogs in i när vi, tillsammans med forskare från våra lokala samarbetspartners och Mikkel Beha från det danska TV2-programmet ”Kurs mod fjerne kyster”, besökte området.

 


Förbannelsen som räddade järnträden

Efter att ha seglat fem timmars tid upp längs Rungan River i små dugoutkanoter med utombordsmotor nådde vi tillsammans med våra forskare och naturspecialister fram till en liten by som heter Mungku Baru. I denna by fanns det för nästan 50 år sedan en hövding, som nedkallade en förbannelse över folk som fällde områdets järnträd (se beskrivningen till höger). Han menade att gamla andar hade bosatt sig i träden, som kan bli över tusen år gamla, och att de därför skulle bevaras.

Även om ingen kan minnas förbannelsens exakta ordalydelse var alla i byn eniga om att folk som fällde järnträden skulle lida ett grymt öde och efter döden straffas med evig pina. Det är förståeligt varför denna förbannelse i över 50 år har avhållit alla närliggande byar från att fälla de annars mycket dyrbara järnträden i området, särskilt eftersom hövdingen sägs ha haft övernaturliga krafter.Märklig begravningsritual

När vi kom fram till byn var man i full gång med att åter begrava samma hövding som hade nedkallat förbannelsen. Hans tidigare begravningsplats hade blivit översvämmad, och han skulle därför flyttas till en ny begravningsplats på en högre plats. Och detta kan man naturligtvis inte göra utan att hålla en stor ceremoni, med alla närliggande byars invånare inbjudna till den festliga begivenheten. Som byns gäster deltog vi naturligtvis i ceremonin. Först smordes våra ansikten in i en lerliknande massa. Sedan fick vi ett litet glas öl och en (mycket bitter!) betelnöt invikt i ett blad och smord med en vit massa av malda musslor från floden. 

En aning påverkade av denna cocktail började byns festklädda ceremonimästare spela på små handhållna trummor, medan de mässade en ordlös sång med sina djupa röster. Melodin tog långsamt fart, och när höjdpunkten nåddes bars den tidigare hövdingens skelett in framför de mässande ceremonimästarna. Därefter kunde byborna komma bort med gåvor till hövdingen och visa honom respekt genom att strö parfym på hans skelett och kamma hans obefintliga hår på kraniet. En konstig ritual som gjorde mig djupt förbryllad. Tyvärr lyckades jag inte hitta någon förklaring på denna märkvärdiga tradition. När alla hade haft chansen att visa honom respekt lämnades han till vila i sin nya grav, högt över eventuella översvämningar.


Besökte den heliga skogen som hotas av skogsbolag

För oss innebar det att vi nu kunde gå ut i den närliggande skogen och se det ställe där forskarna kommer att etablera en forskningsstation. På vägen dit såg vi flera speciella växter, hörde massor av fåglar och var vid flera tillfällen tvungna att springa flera hundra meter in i regnskogen när vi korsade eldmyrornas livsmiljöer. Men till sist kom vi fram till en liten kal fläck som låg intill en flod, och det är här forskare från hela världen framöver kommer att bo när de samlar in data om detta unika naturområde.

Information om områdets biologiska mångfald är absolut nödvändig när vi en dag måste ansöka om att få det 150 000 hektar stora skogsområdet skyddat hos Indonesiens regering. Här måste vi alltså bevisa att regnskogen är värd att bevara. Våra inledande undersökningar visar att skogen möjligtvis kan innehålla Borneos största antal järnträd, upp till 2 000 vilda orangutanger och flera andra arter på IUCN:s lista över kritiskt hotade arter.


Men det är en kamp mot klockan – eller snarare en kamp mot multinationella skogs- och palmoljebolag – att få detta unika regnskogsområde skyddat. Skogs- och palmoljebolag har nämligen också ett stort intresse av detta område och har så smått börjat gå in i skogens ytterkanter. Nyligen har skogsbolagen börjat ansöka om avverkningstillstånd för de områden där det sällsynta järnträdet växer. 

Därför samarbetar Save the Orangutan med vår lokala partner BNF (Borneo Nature Foundation) och byn Mungku Baru för att rättigheterna till skogsområdet ska ges till byn, som gärna vill bevara det för det heliga skogsområdet. Om vi förlorar den här kapplöpningen om rättigheterna till skogen är sannolikheten tyvärr stor att vi här istället för att mötas av mycket vacker natur och märkliga historier bara kommer att se oljepalmer så långt ögat når.

Du kan hjälpa till att göra en skillnad för Borneos regnskog. Bli SOS Borneo-partner och hjälp till att skydda områden som Rungan här >>

Bue Heckmann, Save the Orangutan


Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 250 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>


Faktaruta om järnträd

  • Järnträd är ett gemensamt namn för träd som har en högre densitet än andra träd och därför inte kan flyta på vatten.
  • I Borneo växer en speciell typ av järnträd som kallas Ulin-träd (Eusideroxylon zwageri), och som är extremt sällsynta.
  • De flesta järnträd på Borneo har redan fällts av skogsbolag som kan få riktigt mycket pengar för dessa vackra träd.
  • Ett järnträd kan bli över 1 000 år gammalt och ha en diameter på över två meter.

Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>