2015-08-20

Uppdatering från centret Nyaru Menteng 

Vi har just fått en statusuppdatering från räddningscentret Nyaru Menteng. De berättar att orangutangerna har det bra och att allt fortgår som vanligt. Men det är fortfarande bara starten på torrsäsongen och prognoserna förutser en barsk brandsäsong. Centrets personal förbereder sig därför på vad som kanske komma skall. 


Förra årets bränder

Förra året utsattes Borneo för torka och bränder. Det gick ut över regnskogen och de tusentals djur som lever i den. Röken från skogsbränderna la sig som ett tjock hälsofarligt täcke över centret för hem- och föräldralösa orangutanger på Borneo, Nyaru Menteng. Flera av centrets orangutanger upplevde andningssvårigheter och fick ögoninflammation och de var tvungna att hålla de minsta orangutangerna inomhus. I år förväntar man att skogsbränderna blir extra våldsamma i förbindelse med väderfenomenet El Nino och vi gör därför allt vi kan för att förbereda oss så gott vi kan. 

Orangutangerna mår bra 

Vi har just precis tagit emot en statusuppdatering från Nyaru Menteng där de berättar att det börjar synas rök i luften, men att de närmaste bränderna är långt från centret och att allting just nu fortgår som normalt. Orangutangerna är lugna och avslappnade och låter sig inte påverkas av den röken som nu finns i luften. Detta är såklart en mycket positiv nyhet men det är ännu starten av en troligen lång torrsäsong och prognosen förutser en barsk brandsäsong. Centrets personal är därför förberedd på vad som kanske komma skall. 


Förberedelser inför bränder

Om det börjar brinna på centret har personalen på flera ställen etablerat såkallade portabla vattenpumpar så att de kan bekämpa bränderna med det samma. Dessutom har de allierat sig med två lokala organisationer som står redo att rycka in och hjälpa till om det skulle bli nödvändigt. Vi är i nära kontakt med centret och kommer löpande att komma med uppdateringar om skogsbrändernas omfattning och deras påverkan på centret. Om du önskar att få extra uppdateringar eller bilder kan du följa oss på Facebook, Instagram eller Twitter. 


Hur kan du hjälpa?

Genom att skicka ”SKOG” till 72955 går 100 kronor till projektet för att förebygga och stoppa skogsbränderna i Mawas. Med din hjälp kan vi skydda regnskogen och de 3 000 orangutanger som bor här. När torrperioden är förbi övergår projektet till att återplantera och långsiktigt återskapa den redan skövlade skogen i området. 

Läs mer om hur du kan stödja arbetet på plats här>>