2017-04-11

Små orangutangfamiljer njuter av årstiden på Borneo

En övervakningsrunda i Bukit Batikap gav en glad återsyn av tre små orangutangfamiljer som alla tycktes njuta av det överdådiga fruktbord som Borneos regnskog just nu bjuder på.   

I den centrala delen av Borneo har mer än 150 av Nyaru Mentengs rehabiliterade orangutanger frisläppts i ett område som kallas Bukit Batikap. För att säkerställa att de frisläppta orangutangerna klarar omställningen från livet på centret till livet i regnskogen finns det en bas i regnskogen utifrån vilket ett övervakningsteam regelbundet går på övervakningsrundor för att se om de kan hitta några av de frisläppta orangutangerna.

Övervakningsteamet har precis varit på en mycket framgångsrik runda där de hittade flera av de frisläppta orangutangerna. Alla orangutangerna hade det bra, och det såg ut som om de alla njöt av årstiden på Borneo då flera av regnskogens fruktträd just nu bär massor av mogen frukt.

Orangutangfamiljerna njuter av frukterna

På grund av det överdådiga fruktbordet i regnskogen är orangutangerna mer positivt inställda till varandra, och kan vistas närmare varandra utan att det uppstår sammandrabbningar. Därför kunde övervakningsteamet nå ut till många av orangutangerna på denna resa. Teamet mötte bland annat Sumeh och hennes unge Sawung, Cindy med ungen Riwut och Lesta med ungen Lewis. Alla orangutanger som släpptes fria under perioden 2013 till 2015.  

 


De små familjerna festade på frukterna från träden medan de klättrade runt i trädtopparna inte så långt ifrån varandra. Vid ett tillfälle tog Cindy ner sin unge på marken för att visa hur man hittar termiter i gamla trädstammar och genom att pilla bort barken från döda träd. En orangutangmamma och hennes unge håller ihop under ungens första åtta år. En orsak till detta är att en orangutangs diet består av upp till 500 olika födokällor, och det är inte alla som är lika lätta att identifiera.

Du kan hjälpa till i arbetet med att rädda de kritiskt hotade orangutangerna genom att adoptera en orangutang här >>


Världens mest framgångsrika rehabiliteringsprogram 

Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 250 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>