2015-11-10

Räddad orangutang har opererats

En av de orangutanger som räddades från skogsbränder i regionen Pulang Pisau har nu opererats. Antagligen skadades hans öga när han flydde från elden. Tyvärr gick ögat inte att rädda. Orangutangen återhämtar sig nu på räddningscentret Nyaru Menteng. 

 
 

Den 15 år gamla hanen hittades på ett jordbruk i byn Tumbang Nusa i slutet av oktober. När räddningsteamet hämtade honom var han i väldigt dåligt skick. Han var  underviktig, undernärd och väldigt uttorkad. Dessutom hade han en skada på sitt vänstra öga. Troligtvis har skadan uppkommit när orangutangen snabbt tvingats fly undan de enorma bränder som fortfarande härjar på Borneo.

null

Infektion i vänster öga

Save the Orangutans lokala samarbetspartner BOS Foundation förde snabbt den utmattade orangutangen till Nyaru Menteng. Där väntade ett veterinärteam som tyvärr kunde konstatera att hanens öga var svårt infekterat.

 Vi tvingades att operera bort det vänstra ögat för att infektionen inte skulle spridas till höger öga via nervsystemet, berättar veterinären Agus Fahroni.

Mår efter omständigheterna bra

Operationen gick bra och orangutanghanen återhämtar sig nu på Nyaru Menteng. Personalen övervakar hans utveckling och ser till så att han får i sig tillräckligt med föda. Tack vare det har han nu börjat att öka i vikt.

null

När orangutangen tillfrisknat och hans öga har läkt kommer han att transporteras till en säker skog och frisläppas. Troligtvis kommer han att klara sig bra med ett öga. 

Den 29 oktober frisläpptes tre andra orangutanger som räddats från skogsbränderna. BOS räddningsteam hoppas kunna rädda fler orangutanger och står redo att rycka ut dygnet runt.

Även Nyaru Mentengs veterinärsteam är beredda att ta hand om fler skadade orangutanger. Varje orangutang som kommer till centret behandlas individuellt och personalen måste noga lära känna varje individ för att kunna ge rätt behandling.

Läs mer om tidigare räddningsinsatser här >>

Läs mer om bränderna på Borneo här >>

Följ med veterinären Agus Fahroni under en dag på jobbet i vår filmserie We love Orangutans >>

Vad kan du göra?

Situationen på Borneo är akut och vi behöver all hjälp vi kan få för att bekämpa bränderna.

Genom att skänka 300 kr kan vi köpa 20 meter brandslag. För 100 kr kan vi plantera två nya träd. Det går bra att skänka en engångsgåva till Bankgiro: 900-1421 eller Plusgiro: 900142-1.

Genom att sms:a "SKOG" till 72955 stödjer du Borneos regnskog med 100 kr.

Du kan även bli SOS Borneo-partner och plantera träd på Borneo varje månad. Läs mer om SOS Borneo här >>Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>