2016-09-22

Sju vuxna och tre ungar släpps fria i nytt regnskogsområde

Ännu en gång har vi nöjet att frisläppa orangutanger från Nyaru Menteng. Den här gången rör det sig om tio orangutanger, varav tre är mammor med sina ungar. Orangutangerna blir de första frisläppta orangutangerna i ett nytt regnskogsområde i den centrala delen av Borneo.

  


Save the Orangutan har i samarbete med vår indonesiska partner, BOS Foundation, släppt ytterligare tio orangutanger fria från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Tack vare bland annat svensk hjälp har vi nu släppt 222 orangutanger fria sedan 2012, vilket är en enastående prestation


Nytt frisläppningsområde

Tidigare har rehabiliterade orangutanger från Nyaru Menteng släppts fria i Bukit Batikap. Men eftersom området har uppnått ett hållbart orangutangbestånd har vi länge letat efter ett nytt område – och nu har vi hittat det. Det nya regnskogsområdet heter Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark, och är ett vackert naturområde som motsvarar två gånger Ölands storlek. Detta skyddade regnskogsområde är mycket lämplig för orangutanger, och det är ännu enklare att transportera orangutanger till, eftersom resan dit bara tar tio timmar med bil från Nyaru Menteng. 

 


Tio orangutanger frisläppta

Det är sex orangutanghonor och fyra orangutanghanar som har släppts fria. Tre av dessa orangutanger är mammor med sina ungar, bland annat Doreen som tidigare ingått i vårt adoptionsprogram. Vi ser fram emot att följa orangutangungarnas och deras mammors nya liv i regnskogen. Under de första två månaderna kommer orangutangerna att följas noga av ett övervakningsteam, som är redo att hjälpa till om orangutangerna får oväntade problem. Lyckligtvis klarar de flesta orangutanger omställningen från centret till regnskogen utan problem. Upp till 92 procent av de frisläppta orangutangerna klarar sig under de första åren i regnskogen.

Du kan hjälpa till att rädda akut hotade orangutanger. Adoptera en orangutang och följ den tillbaka till regnskogen här >>

Läs mer om världens mest framgångsrika frisläppningsprogram här >>Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>