2017-12-07

Santa återvänder hem

Orangutanghonan Santa är en av fem orangutanger som under veckan har släppts fri i den östra delen av indonesiska Borneo. Således kommer hon och de fyra andra orangutangerna att fira jul i regnskogen.

Save the Orangutan har i samarbete med vår indonesiska partner, BOS Foundation, släppt två orangutanghanar och tre -honor fria i Östra Kalimantan. Efter en över 20 timmars lång transport av orangutangerna kan de nu njuta av friheten i regnskogen tillsammans med 75 andra orangutanger som redan fått ett nytt hem i detta skyddade regnskogsområde.


Santa återvänder hem före jul

En av orangutanghonorna fick namnet Santa, efter att hon hade blivit räddad 2014. Hon upptäcktes i en liten by där hon troligen var tänkt som sällskapsdjur. Lyckligtvis tipsades räddningsteamet om hennes närvaro och kunde befria henne.

En läkarundersökning visade att hon bara var fyra år gammal, vilket är en tidig ålder för en ung orangutang att lämnas åt sitt eget öde. Räddningsteamet tog henne med sig tillbaka till centret, där hon med rätt vård och träning snabbt återhämtade sig och utvecklade sina förmågor.

 


Idag är hon nästan sju år, och hon har utvecklats så väl att vi är säkra på att hon kan klara av omställningen till livet i regnskogen, där hon förhoppningsvis snart kommer att bidra till att skapa en ny orangutangpopulation.


318 orangutanger frisläppta

Sedan den första orangutangen släpptes fri 2012 har nu 318 orangutanger släppts fria i tre olika skyddade skogsområden. Santa och de andra fyra har släppts fria i Kehje Sewen, där 75 andra orangutanger redan fått ett nytt hem.

Vi är djupt tacksamma för alla de människor som hjälper oss med att bevara orangutangen. Det är tack vare den hjälpen vi nu har kunnat hjälpa Santa och de andra orangutangerna tillbaka till ett liv i regnskogen. Där de hör hemma.

Du kan hjälpa till att bevara orangutangen och dess regnskogshem på Borneo genom att adoptera en orangutang. Läs mer här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>