Världens minsta räddningscenter

för orangutanger 


Under 2016 etablerades ett nytt räddningscenter för orangutanger tack vare Save the Orangutans hjälp. Centret drivs av en eldsjäl med stor erfarenhet av rehabilitering av orangutanger. Hitintills är centret hem för två små orangutanger som både förlorat sin mamma och sitt regnskogshem under hösten-2015s våldsamma skogsbränder.   Centret heter Protect Our Borneo (POB) Wildlife Rescue Center och det ligger i den centrala delen av Borneo, där dessvärre många orangutanger förlorar sitt regnskogshem i alarmerande takt.


 


Behov för mer hjälp till nödställda orangutanger
Eldsjälen Eman Supriyadi kommer från en av de närliggande byarna nära centret. Han vill hjälpa några av de många nödställda orangutanger som förlorat sitt hem efter de våldsamma skogsbränderna under hösten 2015. Därför beslutade han sig för att använda sin erfarenhet från hans tidigare arbete på världens största rehabiliteringscenter för orangutanger – Nyaru Menteng – till att etablera ytterligare ett center som arbetar för att ge orangutangungar en andra chans till ett liv i det fria. 
Lyckligtvis fick han snabbt godkännande från de lokala myndigheterna för att kunna etablera ett nytt center. Den 19e januari 2016 ankom den första orangutangen på centret, nämligen den lilla killen Otong.

Ett litet center med stora ambitioner
Centret är med sina två hektar land inte särskilt stort, men har redan hunnit bygga ett kök, kontor och lager till orangutangernas frukt på området. Därtill kommer orangutangernas hem, där man bland annat hittar en lekplats, ett område till att öva klättring och ett område för vila och nattsömn.
Med tre fulltidsarbetare och tre friviliga är det världens minsta räddningscenter för orangutanger, men planen är att Save the Orangutan ska hjälpa centret att bygga ut ytterligare två hektar, så att fler orangutanger får möjlighet att bo på centret. Det nya området ska bland annat användas som aktivitetsområde till orangutangerna och för att kunna odla den mat som orangutangerna äter.Ett varmt välkomnande och en omfattande rehabiliteringsprocess
När orangutangerna kommer till centret får de en grundlig hälsoundersökning av en veterinär som bland annat behandlar fysiska skador och undersöker om orangutangen bär på några smittosamma sjukdomar. Veterinären fastställer också orangutangens kön, ålder och generella hälsotillstånd. Efter detta ska orangutangen ha massor av uppmärksamhet och kärlek, detta för att kunna återhämta sig efter de traumatiska händelser som den varit igenom som liten.  När nykomlingen har börjat återhämta sig, både fysiskt och psykiskt, börjar upplärningen så att den en dag ska kunna återvända till Borneos vilda regnskog. Denna process tar sex till åtta år, och består bland annat av att orangutangen ska lära sig hitta sin egen föda, klättra i träd, identifiera faror och bygga sina bon. 

 

Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>