2016-12-13

Orangutangungar har fått en ny chans

Under sommaren och hösten har Nyaru Mentengs räddningsteam flera gånger ryckt ut och kommit dussintals nödställda orangutanger till undsättning. Här kommer berättelsen om några av dem som har räddats med svenskarnas hjälp.


Orangutangunge överlevde skott och fångenskap

En åtta månader gammal orangutangunge räddades i september från en man som påstod att han hade hittat den i ett nyligen skövlat skogsområde. Räddningsteamet tog med orangutangungen till Nyaru Menteng, och där visade en röntgenundersökning att orangutangen hade ett skott från ett luftgevär i sitt ena knä. Vi antar därför att orangutangungens första möte med människor inte var av någon fredlig karaktär. Lyckligtvis har lille Bawan det idag bra på centret, där han får all den vård och omsorg han behöver innan han kan släppas fri igen i regnskogen.

Läs hela berättelsen här>>Uppdatering avslöjade en tillfångatagen orangutang

En man la upp en bild av en tillfångatagen orangutang klädd som ett människobarn på Facebook. Till orangutangens stora lycka fanns det dem som kände igen platsen där den hölls fången, och Nyaru Mentengs räddningsteam meddelades om den sorgliga situationen. När ungen befriades av räddningsteamet visade det sig att mannen hade hållit den inspärrad i en liten bur i cirka sex månader, och att den knappt 1,5 år gamla ungen hade överlevt genom att äta hans matrester. Lyckligtvis har Jelapat det idag bra på centret, där han ingår i rehabiliteringsprogrammet. Läs hela berättelsen här>>Räddades efter fyra år i fångenskap

I augusti räddades orangutangungen Tumang, efter att ha hållits fången av en lokal familj i nästan fyra år. Här levde han som en del av familjen, och det var först när han sågs av en lokal tjänsteman på en festival som räddningsteamet tipsades om situationen. Orangutangungens hälsa var okej, men familjen hade rakat bort ansiktshåret så att den skulle likna ett människobarn. Orangutanger är inte ämnade för att leva tillsammans med människor och därför är vi glada över att Tumang nu får hjälp på Nyaru Menteng, så att han en dag kan återvända till regnskogen.

Läs hela berättelsen här>>Nyfödd orangutangunge räddad

Ungen hade fångats av en familj som höll den som husdjur, trots att såret från navelsträngen fortfarande var färskt. När räddningsteamet kom kunde ungen knappt öppna ögonen, och den var kritiskt undernärd. Endast tack vare Nyaru Mentengs omsorgsfulla personal har den det idag bra på centret, där den har fått namnet Bumi.

Adoptera en orangutang och var med och ge nödställda orangutanger en andra chans i livet här>>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>