02-09-2019

Orangutangfamilj frisläppt i det vilda

För fjärde gången i år har Save the Orangutans partner BOS Foundation frisläppt rehabiliterade orangutanger i det skyddade regnskogsområdet Kehje Sewen på östra Kalimantan. Det är orangutangerna Febri, Misri, Riki och Rini som nu fått återvända till livet i det vilda.


I och med frisläppningen av de fyra orangutangerna har Save the Orangutans partner BOS Foundation nu under 2019 frisläppt 24 orangutanger i Kehje Sewen regnskogen. Därmed är det totala antalet frisläppta orangutanger i detta skogsområde uppe i 111 orangutanger sedan starten år 2012. Alla frisläppningsområden är noga utvalda och övervakade för att säkerställa ett så tryggt liv för orangutangerna som bara möjligt, samt att antalet orangutanger i området är i balans med faktorer så som tillgång till föda och utrymme.Orangutangfamiljens nya liv i regnskogen

Den 26:e augusti påbörjades den långa resan från rehabiliteringscentret Samboja Lestari. Resan tog nästan 17 timmar med kontinuerliga pauser för att kunna titta till orangutangerna.


Orangutangmamman Riki och hennes två ungar Febri och Rini frisläpptes samtidigt som den 17 åriga orangutanghanen Misri.


Mamma Riki och hennes förstfödde, Febri, räddades år 2006 från underhållningsindustrin på Jakarta. När de kom till rehabiliteringscentret var Riki 13 år och Febri endast två år. Tyvärr hade Riki och Febri separerats redan vid födseln vilket ledde till att de inte hade kunnat knyta an till varandra, och mor och dotter fick därför rehabiliteras separat, tills de nu kunde återförenas.


År 2015 fick Riki sin andra unge, Rini, som nu är 4 år gammal. Kort efter födseln flyttades Riki och Rini tillsammans ut till ö-universitetet och efter många års rehabilitering är den lilla familjen med mamma och två ungar äntligen redo för livet i det vilda.


Läs också: De nyligen frisläppta orangutangerna fick ett varmt välkomnande i regnskogen


 

Firning i Indonesien

Under augusti månad har det också funnits flera orsaker att fira.


- I augusti firas inte bara Indonesiens självständighetsdag. För BOS Foundation betyder den här månaden även frihet för orangutangerna. Inte minst för att vi den 19 augusti varje år firar den internationella orangutangdagen, säger chefen Dr. Jamartin Sihite och fortsätter:


- Denna månad vill vi fira genom att återföra dessa fyra orangutanger till det vilda. Det betyder, att vi sedan 2012 frisläppt 111 orangutanger i Kehje Sewen skogen.


Och flera frisläppningar kommer det att bli. Bara en vecka efter den senaste frisläppningen av Misri samt Riki med familj planeras nästa frisläppning i regnskogsområdet TNBBBR. Där väntar hela åtta orangutanger på sin tur att få återvända till friheten i regnskogen. Mera detaljer om kommande frisläppning följer.


Läs mer om hur frisläppningsprocessen går till här >>

Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 300 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit upp i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng får orangutangerna de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>