2017-12-18

Åtta orangutanger utflugna till regnskogen

Flera av de frisläppta orangutangerna är dominanta hanar som kräver stora regnskogsområden för att inte hamna i konflikt med varandra. Därför blev det den här gången nödvändigt att använda helikoptrar för att släppa dem fria. Nu kan dessa magnifika individer njuta av regnskogen, tillsammans med 67 andra orangutanger som redan har blivit frisläppta under 2017.

En av de frisläppta orangutangerna är den nu 16-åriga Kasper. När han kom till rehabiliteringscentret för orangutanger var hans tillstånd extremt kritiskt. Han vägde bara sex kilo och hade bland annat fått malaria. Lyckligtvis kunde centrets omsorgsfulla personal vårda och hjälpa honom att bli den vackra och starka orangutang han är idag. Steg för steg genomgick han rehabiliteringsprocessen, där han dagligen togs ut till regnskogen för att träna sina färdigheter. Under de senaste åren har han levt i regnskogen på Ö-universitetet, där han snabbt blev en dominant hane och nu alltså äntligen kan njuta av friheten i regnskogen.

Helikoptertransport blev nödvändigt

Sju av de åtta frisläppta orangutangerna är fullvuxna hanar, som väger omkring 100 kilo. Några orangutanghaner är extremt territoriella och kräver därför ett stort regnskogsområde. För att ge dem nödvändigt utrymme släpptes de i Bukit Batikap i den centrala delen av indonesiska Borneo. Det var därför nödvändigt att flyga ut dem i helikoptrar till frisläppningsstället, eftersom transporten annars skulle tagit flera dagar per orangutang.

 


Frisläppt i ett fantastiskt naturområde

Tillsammans med vår indonesiska partner, BOS Foundation, har vi frisläppt orangutanger i Bukit Batikap sedan 2012. Detta skyddade regnskogsområde ligger i den centrala delen av indonesiska Borneo, där det skyddas från mänskliga aktiviteter av floder och berg. Läs mer om platsen här >>

Frisläppningsexpedition nummer 20 sedan 2012

De åtta orangutanger som nu har återvänt till ett ostört liv i regnskogen är de sista av de 75 orangutangerna som har släppts fria under 2017. Frisläppningsexpeditionen var nummer 20 sedan den första gjordes 2012. Totalt har 326 rehabiliterade orangutanger släppts fria sedan 2012, och de lever nu ett liv i skyddade regnskogsområden tack vare våra danska och svenska bidragsgivare och vår indonesiska partner, BOS Foundation.

Du kan hjälpa till att säkerställa att nödställda orangutanger kan återvända till ett liv i regnskogen. Adoptera en orangutang här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>