PRESSMEDDELANDE 2015-06-24

Orangutangbaby räddad från liv i fångenskap

Trots att den utrotningshotade orangutangen är fredad händer det fortfarande att orangutangungar tas från sina mammor och hålls som husdjur. Orangutangen Meryl hade tur och blev räddad. Idag bor hon bor hon på världens största rehabiliteringscenter för orangutanger på Borneo.

Orangutangen Meryl var bara två månader gammal när hon togs från sin mamma i provinsen Central Kalimantan på Borneo. I ett halvår hölls hon som husdjur innan hon blev räddad av de lokala myndigheterna och ett räddningsteam från Nyaru Menteng, världens största center för rehabilitering av orangutanger.

– Utan sin mamma går det snabbt utför med orangutangungarna. De behöver lika mycket omsorg som ett spädbarn. Får de inte kärlek förlorar de förmågan att överleva, säger Lone Dröscher Nielsen på organisationen Save the Orangutan.

Meryl var undernärd och hade skador på armar och ben när hon kom till Nyaru Menteng. Centret grundades 1999 av danska Lone Dröscher Nielsen och har sedan starten räddat over tusen orangutanger. Save the Orangutan finansierar verksamheten där orangutangerna i naturliga miljöer tränas för att kunna återföras till regnskogen. Efter några månader på centret är Meryl nu redo att börja i skogsskolan där hon kommer att få lära sig de färdigheter som hennes mamma annars skulle ha lärt henne. Först om 6-10 år är Meryl stor nog att kunna utplaceras i en skyddad del av regnskogen.

–Meryl är en riktig kämpe och det är kämpar vi behöver om orangutangerna ska kunna fortsätta att leva sitt liv i det fria, säger Lone Dröscher Nielsen.

Meryls hem i Central Kalimantan var tidigare täckt av regnskog. Idag är stora delar av regnskogen borta och 78 procent av provinsens mark är avsedd för industrin. När regnskogen avverkas förlorar orangutangen sitt skydd och möjligheten till att hitta mat. De vuxna orangutangerna ses som skadedjur och riskerar sina liv i mötet med människor. Ungarna fångas och hålls som husdjur, trots att det är olagligt.