2017-08-15

Orangutang nummer 300 frisläppt

Under den första veckan i augusti släpptes 12 rehabiliterade orangutanger fria i ett skyddat regnskogsområde, där de i framtiden kan njuta av friheten och bidra till artens överlevnad. Därmed har över 300 orangutanger fått en andra chans sedan 2012, då den första frisläppningen genomfördes i samarbete med vår indonesiska partner, BOS Foundation.

Fyra hanar och åtta honor släpptes fria i början av augusti, och nu har 50 orangutanger återvänt till regnskogen under 2017. Samtliga rehabiliterade orangutanger har genomgått en lång rehabiliteringsprocess på vårt orangutangcenter efter att ha räddats från sorgliga öden som sällskapsdjur, eller efter att deras regnskogshem brunnit ner. Tack vare Nyaru Mentengs omsorgsfulla personal har de nu fått en andra chans, och de har släppts fria i ett skyddat regnskogsområde som kallas Bukit Baka Bukit Raya nationalpark.


Tubagus har återvänt till regnskogen

En av de frisläppta orangutangerna är den 15-åriga Tubagus. Den 17 augusti 2005 befriades han av Nyaru Mentengs räddningsteam, efter att ha hållits fången som husdjur i en liten by.

 


Vid ankomsten till centret var han mycket undernärd och uttorkad. Han vägde bara 5,5 kg, vilket är alldeles för lite för en 2,5 år gammal orangutangunge. Lyckligtvis kunde centrets omsorgsfulla personal hjälpa honom på fötter igen, och sakta men säkert har han utvecklats till en stor och vacker orangutanghane på cirka 47 kg som är skicklig på att hitta sin egen föda. Njut av friheten i regnskogen, Tubagus! 

50 frisläppta orangutanger i år 

Med frisläppningen av de 12 orangutangerna har totalt 50 rehabiliterade orangutanger återvänt till regnskogen under 2017. Därmed är vi halvvägs när det gäller att uppnå målet om att släppa 100 rehabiliterade orangutanger fria i år. Vi ser fram emot att berätta om nästa orangutang som är redo för ett liv i regnskogen. Du kan stödja arbetet med att rädda den kritiskt hotade orangutangen. Adoptera en orangutang  här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>