11-07-2018

Olbert har nu kommit till rätta i Bukit Batikap

Att bli frisläppt i regnskogen efter många års rehabilitering betyder inte en början på ett enkelt liv för orangutangerna. Tvärtom innebär det nya livet en hel del utmaningar, då orangutangernas färdigheter och kunskap sätts på prov i det vilda. I regnskogen kan orangutangerna inte vara kräsna med föda och de måste klara sig mot riktiga rovdjur och andra möjliga livshotande situationer. Efter frisläppningen har orangutangerna fullständig frihet, men de har däremot inget skyddsnät att luta sig tillbaka på som de hade under rehabiliteringsprocessen. 


Olbert är en av orangutangerna som frisläpptes i april 2016 och hade en tuff start i regnskogen då han hade svårt att anpassa sig till sitt nya liv i Bukit Batikap. Den första motgången var i september, samma år som frisläppningen. Övervakningsteamet fann en allvarligt undernärd Olbert som led av en kraftig maskinfektion. Vid sådana här tillfällen när orangutangen är så illa faren brukar veterinärteamet gå in och behandla orangutangen men innan teamet visste ordet av hade Olbert förvunnit in i skogen igen.


Flera månader senare fann övervakningsgruppen åter Olbert. Denna gång var han i ännu värre tillstånd. Olbert var täckt av sår som antagligen kommit från ett våldsamt möte med ett rovdjur. Den här gången lyckades teamet fånga in Olbert och kunde behandla honom i en liten inhägnad utanför övervakningslägret. När Olbert tillfrisknat släpptes han åter fri i regnskogen.


Nästan ett år gick innan övervakningsteamet stötte på Olbert igen. Teamet var imponerade över den stora förändringen som skett med Olbert, han såg frisk och stark ut. Han sågs sitta och äta rottingskott med Zakia, en orangutanghona som släpptes fri samtidigt som Olbert. Det var tydligt att Olbert njöt av tillvaron den dagen. Efter att ha fyllt magen med godsaker från skogen klättrade han upp i ett närliggande träd och tog en paus. Efter den korta vilan tog Olbert sig ner igen och fortsatte att äta. Han kunde äntligen njuta av det goda livet!


Som historian ovan visar spelar övervakningsteamet en otroligt viktig roll då de observerar och följer med de frisläppta orangutangerna och ser till så att de mår bra och lever i trygghet även efter rehabiliteringen. Deras arbete omfattar även övervakning av regnskogsområden samt arbete med att upplysa och involvera lokalbefolkningen i skyddandet av regnskogen och orangutangerna.


Läs mer om de olika stadierna av frisläppningen här >>


Se hur du kan vara med och rädda den akut hotade orangutangen här >>Fakta om orangutanger

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika.

Population: : IUCN uppskattar att det finns cirka 100 000 orangutanger kvar på Borneo, men att det med den nuvarande utvecklingen bara kommer att finnas cirka 47 000 kvar år 2025.

Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir gravid igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år.

Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>