2017-08-28

Nytt hus till orangutangerna på skogsdagiset

Det är med stor glädje vi kan berätta att byggandet av ett nytt stort hus för de yngsta orangutangungarna på Nyaru Menteng nu är klart. Orangutangcentret saknade tidigare plats för alla de små minsta orangutangungarna efter de våldsamma skogsbränderna 2015 och 2016, eftersom fler ungar än vanligt räddades under denna period.

 

Det nya huset rymmer mellan 25 och 30 orangutangungar mellan 0 och 3 år, och har bland annat en inomhuslekplats och bättre aktivitetsmöjligheter. Orangutangungarna har redan flyttat in, och de har haft stor glädje av bland annat ett nytt lekområde inomhus, flera aktivitetsmöjligheter och den nya utomhuslekplatsen, som ligger bara 100 meter från huset. Detta regnskogsområde är rikt på träd och växter, och orangutangungarna tas ut dagligen så att de kan börja träna sina färdigheter i en naturlig miljö.

 

Det behövdes rum för fler

Det gamla babyhuset byggdes år 2000, och har sedan fungerat som första stopp för de räddade orangutangungarna i deras rehabiliteringsprocess. Under 2015–2016 räddades utomordentligt många orangutangungar på grund av de cirka 125 000 tusen skogsbränder som härjade i Indonesien till följd av väderfenomenet El Niño. Det nya huset rymmer mellan 25 och 30 orangutangungar som framöver kommer kunna påbörja sin resa tillbaka till regnskogen i det nya huset.

Du kan vara med och hjälpa de föräldralösa orangutangungarna. Adoptera en orangutang och följ dess resan tillbaka till regnskogen här >>


 

Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen! 
Läs mer om våra orangutanger här >>


Fakta om orangutanger

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika.

Population: Siffran i den senaste beräkningen från 2004 uppgår till 55 000 – men populationen tros dock vara något lägre idag. Under sommaren 2016 förklarades Borneos orangutang kritiskt hotad av IUCN, då man i en ny undersökning uppskattade att cirka 86 procent av orangutangerna kommer att försvinna under perioden 1973 till 2025.

Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir gravid igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år.

Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.