2018-05-08

Nu njuter ytterligare 6 orangutanger av friheten i regnskogen


Förra veckan var 6 orangutanger med om den sista delen av resan till friheten. 3 hanar respektive 3 honor släpptes fria i Kehje Sewen regnskogen i den östra delen av den indonesiska delen av Borneo. 


Två av orangutangerna, Seto och Tinatun, har tillbringat de senaste åren på ö-universitetet vid BOS Foundations rehabiliteringscenter i Samboja Lestari. De 4 andra, Arnold, Totti, Derek och Sakura, kommer från ö-universitetet i Jug Kehje Swen. De två olika grupperna transporterades till Muara Wahau där de möttes och transporterades vidare tillsammans till frisläppningsområdet Kehje Sewen.


Förberedelserna

Två dagar före avresa åkte ett team med tekniker och veterinärer till Jug Kehje Swen för att förbereda inför resan genom att fånga in och bedöva de fyra orangutangerna. Det gick fint att fånga in och bedöva Arnold, Derek och Sakura. Däremot visade det sig att Totti skulle vara svårare att hantera. Den 13-åriga hanen satt högt uppe i ett träd vilket gjorde svårt att träffa honom med en bedövningspil. Den första pilen gick precis förbi Totti, vilket gav honom möjlighet att klättra ännu högre upp i trädet. Deni, som är en av BOS Foundations seniortekniker, såg då ingen annan utväg än att själv klättra upp i ett träd för att komma närmare Totti. Där lyckades han sikta och träffa Totti i hans hg från rehabiliteringscentret. s kna fångades ga Totti i ett n. ögra lår och efter ett tag började bedövningen verka.

När Totti till slut tappade greppet om trädet och föll ner, såg teamet till att stå i vakt och fånga Totti i ett stort nät för att säkerställa att han inte gjorde sig illa. Så fort han var infångad säkerställde teamet att han mådde bra och därefter placerades han i en transportbur. 


Färden till Kehje Sewen

Tinatun och Seto transporterades samtidigt från rehabiliteringscentret Samboja Lestari till mötesplatsen i Muara Wahau, som ligger cirka 10-11 timmars körväg från rehabiliteringscentret. Som alltid under dessa procedurer stannade teamet varannan timme för att hålla koll på orangutangernas tillstånd.

 


De två transportteamen möttes tidigt på morgonen vid floden Telen, utanför Muaru Wahau, där de förflyttade transportburarna från bilarna till små båtar som lokalbefolkningen kallar ”ces”. Efter att ha tagit sig över floden bar erfarna bärare transportburarna vidare genom skogen till frisläppningsområdet.

Klockan 11 var friheten nära för de 6 orangutangerna, och när burarna öppnades skyndade sig alla orangutangerna målmedvetet upp i närmsta träd för att sedan ta sig vidare ut i skogen.Efter frisläppningen

BOS Foundation släpper ännu inte riktigt taget om de 6 frisläppta orangutangerna. För att säkerställa att de anpassar sig till sin nya omgivning blir Arnold, Totti, Derek, Sakura, Seto och Tinatun noga övervakade under den första veckan. Därefter håller ett övervakningsteam dem under uppsikt genom inopererade sändare samt under övervakningsturer i frisläppningsområdet.


Du kan läsa mera om BOS Foundations frisläppningsarbete – förberedelserna, själva frisläppningen samt om övervakningen av de frisläppta orangutangerna här >> Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 300 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>


Faktaruta om järnträd

  • Järnträd är ett gemensamt namn för träd som har en högre densitet än andra träd och därför inte kan flyta på vatten.
  • I Borneo växer en speciell typ av järnträd som kallas Ulin-träd (Eusideroxylon zwageri), och som är extremt sällsynta.
  • De flesta järnträd på Borneo har redan fällts av skogsbolag som kan få riktigt mycket pengar för dessa vackra träd.
  • Ett järnträd kan bli över 1 000 år gammalt och ha en diameter på över två meter.

Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>