Övervakning i Kehje Sewen: Möt Totti två veckor efter att han blivit frisläppt

15-05-2018

Under den första tiden efter att en orangutang har blivit frisläppt följer övervakningsgruppen noggrant dem i det skyddade regnskogsområdet. Teamet samlar in information om deras beteende och gör dagligen så kallade ”bo-till-bo” observationer.Detta gäller även Totti, som blev frisläppt tillsammans med 5 andra orangutanger i Kehje Sewen den 2 maj i år.


För ett par dagar sedan åkte övervakningsgruppen iväg för att leta efter Totti. Utifrån observationer från dagen innan kunde de snabbt lokalisera Totti i närheten av floden Telen. Teamet fann honom dinglades ovanför dem i den massiva baldakinen tillsammans med honorangutangen Sakura, som blev frisläppt samma dag som Totti. Efter att ha tillbringat en stund med Sakura riktade Totti sedan sin uppmärksamhet mot all föda som fanns tillgänglig i närheten; etlingera (ingefära), rötter samt frukt och bark. När Totti var mätt och belåten kravlade han upp för ett träd och började svinga sig genom regnskogen.


Ett möte med en gammal vän

Plötsligt började Totti röra sig snabbare och snabbare och övervakningsgruppen såg en annan orangutang i närheten. Det visade sig vara Derek, en hanorangutang som blev frisläppt samma dag som Totti och som också tillbringat tid på ö-universitetet på Jug Kehje Swen samtidigt som Totti.

De var snabbt framme hos varandra och såg ut att vara klara för strid. Precis när det verkade som att kampen skulle börja, kastade de sig istället i varandras armar i en bamsekram. De inledde en diskussion som bara de kunde förstå och Totti visade Derek alla iglar som satt fast på hans arm. När Derek hade hjälpt Totti få bort alla iglarna, gav de varandra ytterligare en kram. De fortsatte att umgås i ett par timmar tills de, efter ytterligare en kram, gick åt varsitt håll.

 


Totti tog sig därefter ner till floden för att få i sig lite vatten och bark medan han satt på en nedfallen trädgren och njöt av utsikten och ljudet av det porlande vattnet i floden. Sedan klättrade Totti upp i ett träd då det var dags för en vilopaus. Efter en halv timme hade han laddat batterierna och fortsatte därefter sin upptäcktsfärd genom skogen. Han stannade endast till ett par gånger för att avnjuta några fikon. 

För att hinna med Totti fick övervakningsgruppen traska på i rask takt, upp och ned i ett mycket kuperat område fullt av rotting. Det var inte förrän precis innan solnedgången som Totti stannade till för att äta. Klockan 19 började Totti bygga sig ett bo för natten, vilket vanligtvis är rätt så sent för orangutanger. Det tog honom bara 10 minuter och så var han klar att krypa till kojs. En trött observationsgrupp kunde äntligen kontakta båten som skulle hämta upp dem och ta dem tillbaka till lägret. Teamet kunde nöjt konstatera att Totti klarade sig utmärkt i det vilda.Generellt är det väldigt många orangutanger som inom snar framtid är klara för att släppas fria och få regnskogen som sitt permanenta hem. På grund av detta ligger också fokus under 2018 på att återföra så många helt rehabiliterade orangutanger som möjligt till det fria.


Som berättelsen ovan indikerar är insatsen efter frisläppningen också viktig. Detta inte endast på grund av orangutangernas välmående men även med hänsyn till deras säkerhet och överlevnadsförmåga. Därför övervakas även regnskogsområden och lokalbefolkningen involveras i att skydda orangutangerna och deras nya regnskogshem.


Här kan du läsa mera om att arbeta med att rädda, rehabilitera och återföra orangutanger till det vilda >>

Här kan du även läsa mera om vårt arbete med att skydda de vilda orangutangerna. >>


Vill du hjälpa till att skydda 2 550 vilda orangutanger i Mawas området i Indonesien?

Just nu samlar vi in pengar till en drönare så vi lättare kan skydda de vilda orangutangerna och deras regnskogshem från skogsbränder och illegala aktiviteter. Du kan bidra till drönaren här >>

Du kan även skänka 150 kronor till insamlingen genom att SMS:a ”Sto drönare” till 72955 eller swisha valfritt belopp till 123 607 13 02.
Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 300 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>
Fakta om orangutanger

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika.

Population: : IUCN uppskattar att det finns cirka 100 000 orangutanger kvar på Borneo, men att det med den nuvarande utvecklingen bara kommer att finnas cirka 47 000 kvar år 2025.

Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir gravid igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år.

Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>