Träffa Taymur

Det var slumpen som räddade Taymur. Innan han fyllt två år blev han, som offer för den illegala handeln med vilda djur, smugglad ut ur Indonesien och såld till en ägare som drogade Taymur ”för skojs skull”. Idag befinner sig treåriga Taymur på BOS Foundations rehabiliteringscenter Nyaru Menteng där han trivs och sakta men säkert lär sig de färdigheter han behöver för att en dag återvända till regnskogen.


 

Fakta om Taymur:

  • Kom till Nyaru Menteng: September 2017
  • Ålder vid ankomst: 2,5 år
  • Placering: Skogsskolan


Borneo – Kuwait – Java - Borneo

Man känner inte till Taymurs exakta livshistoria. Troligtvis har han, som många andra orangutangungar, blivit tagen på en plantage från sin döende eller redan döda mamma. Orangutanger som stryker omkring på plantager i jakt på mat anses ofta vara skadedjur och blir därför skjutna, speciellt om det är mödrar med sina ungar. Ungarna kan nämligen dra in mycket pengar på den illegala handeln med vilda djur.

Det vi vet är att Taymur blivit smugglad ut ur Indonesien som liten och blev räddad av en slump, då han var omkring två år gammal. Den kuwaitiske polisen, som blivit kallad till en trafikolycka fick sig en överraskning då de fann en liten orangutangunge sittandes på sätet i en av de involverade bilarna. Taymurs ”ägare” hade olagligt införskaffat honom och erkände också att han ibland gett Taymur droger ”för skojs skull”.

De kuwaitiska myndigheterna beslagtog Taymur och tog honom till ett zoo, varpå en lång politisk dispyt mellan Kuwait och Taymurs hemland, Indonesien, inleddes. Med hjälp av BOS Foundation kunde Taymur i april 2017 äntligen återvända hem. Först flögs han till Java där han placerades i karantän i Taman Safari utanför Bogor. Där utfördes en omfattande hälsokontroll samt DNA test, för att kunna fastslå var på Borneo Taymur ursprungligen kom ifrån.


Äntligen hemma

DNA testerna visade att Taymur hör till underarten "Pongo pygmaeus wurmbii" som hör hemma på centrala delen av Kalimatan (det centrala området på indonesiska delen av Borneo). På grund av detta beslutades det att Taymurs rehabilitering skulle ske på BOS Foundations rehabiliteringscenter Nyaru Menteng.

I september 2017 kunde Taymur äntligen återvända till Borneo. Nedan kan du se den rörande videon från hans hemkomst till Nyaru Menteng. 


Nu trivs Taymur

Taymur trivs nu i skogsskolans grupp 1, där han tillsammans med åtta jämnåriga orangutanger leker och lär sig de färdigheter de behöver för att en dag kunna återvända till det vilda i ett skyddat regnskogsområde.

Taymur är en frisk och mycket aktiv orangutang och han har redan blivit riktigt duktig på att bygga bon – något han har lärt sig av sina vänner. Om det är för att Taymur redan hunnit vara med om mycket i sitt liv vet man inte, men han låter sig inte stoppas av något när han ska utforska världen omkring sig. Han blir allt mer självständig och har fått en bästa vän, Rona, som också går i skogsskolans första grupp.

Trots den tuffa starten i livet har Taymur stort mod och aptit på livet och vi ser framemot att följa med i hans utveckling tills den dag han återigen kan leva som en vild orangutang i de skyddade regnskogsområdena. 

Inom två veckor kommer du att motta ett adoptionsbevis på Taymur.
Tusen tack för ditt stöd.


Möt våra andra orangutanger!

Läs mer om Hope, Cinta, Meryl och Valentino som också bor på räddningscentret Nyaru Menteng på Borneo och Otong som bor på världens minsta räddningscenter för orangutanger, Protect Our Borneo.