2016-05-04

Melodifestivalstjärna besökte Nyaru Mentengs orangutanger

Eurovision-vinnaren Emmelie de Forest är precis hemkommen från ett besök på Borneo och orangutangcentret Nyaru Menteng. Emmelie är en stor naturälskare och mötet med orangutangerna gjorde väldigt stort intryck på henne.    

 
 

För några veckor sedan frisläpptes orangutang nummer 200 genom Save the Orangutans lokala rehabiliteringsprogram. Med anledning av denna milstolpe besökte vår orangutangambassadör Emmelie de Forest orangutangerna på räddningscentret Nyaru Menteng. Där har hon hjälp till att spela in en dokumentärfilm för dansk TV.

− Det var som en dröm som gick i uppfyllelse när jag steg in på centret. Att få se orangutangerna på så nära håll, och få ta del av det omfattande arbetet för att förbereda orangutangerna på ett liv i frihet, var en fantastisk upplevelse, säger Emmelie. 

Eurovision-vinnare och orangutangambassadör

Danska Emmelie de Forest blev känd över hela Europa när hon år 2013 vann Eurovision Song Contest med låten ”Only teardrops”.  I början av 2016 utsågs hon även till Save the Orangutans orangutangambassadör. Att vara orangutangambassadör innebär att Emmelie hjälper oss att sprida budskapet om att alla orangutanger är värda att få leva i säkerhet på vår jord. Hon har sedan tidigare symbolisk adopterat de små orangutangerna Meryl och Valentino.

Träff med Meryl och Valentino

Efter tio dagars karantän var det en förväntansfull Emmelie som steg in på Nyaru Menteng på södra Borneo. Och glädjen var extra stor när hon fick träffa sina egna små skyddslingar Meryl och Valentino. På grund av hälso- och säkerhetsbestämmelser fick hon dock hålla sig på några meters avstånd. 

− Det var så härligt att se att de hade det bra och var så pigga. Meryl var lite blyg och höll sig mest för sig själv. Men Valentino var väldigt nyfiken och hans barnvakt hade svårt att kontrollera honom när han hela tiden ville fram och titta lite närmare på mig, berättar Emmelie.

Tog båttur till ö-universitetet

Utöver besöket i babyhuset fick Emmelie även se lekplatsen där skogsskolans lurviga elever leker efter en dag i skogen. Dessutom blev det en båtutflykt till de skyddade öarna som vi kallar för ö-universitetet. På ö-universitet lever orangutangerna nästan helt utan mänsklig kontakt och tar de sista stegen mot att kunna klara sig helt själva i regnskogen.

− Orangutangerna på ö-universitetet lever ett liv som är så likt en vild orangutangs liv som det går att komma. Att få se dem i deras naturliga miljö och se hur de med lätthet svingade sig mellan träden var fantastiskt, säger Emmelie.

Intensivt möte med orangutangen Hercules

Det möte som gjorde störst intryck på Emmelie var emellertid mötet med Hercules. Den majestätiska orangutanghanen Hercules är nästan helt blind och har skador på händer och fötter som gör att han inte kan klättra som en vanlig orangutang. Hans handikapp uppkom när han levde som illegalt husdjur under många år och därför måste han hållas i bur på Nyaru Menteng.

− Hercules satt i sin bur med ett värdigt lugn. Även om han inte ser så bra så höll han intensiv ögonkontakt med mig. Det är sorgligt att han måste hållas i bur men det var en lättnad att se att hans vårdare fortsätter att jobba hårt för att ge honom bästa möjliga liv.

Nu är Emmelie hemma i Danmark igen. Ni kommer få höra mer om hennes engagemang som orangutangambassadör i framtiden. 


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>