2016-04-20

Lomon äntligen tillbaka i frihet

Berättelsen om Lomon är en historia med en sorglig början, men förhoppningsvis ett väldigt lyckligt slut. Efter att ha levt som husdjur, och därefter räddats och tränats på Nyaru Menteng i tio år, har dagen äntligen kommit när Lomon får återvända till regnskogen som en fri orangutang!

 
 

När Lomon räddades av ett team från Nyaru Menteng var han en mycket sorglig syn. I flera år hade han levt fastkedjad som husdjur och han hade farit väldigt illa. När han slutligen befriades från sin fångenskap var han mycket svag och orkeslös. Det var en livlös blick som mötte räddningsteamet, innan Lomon snabbt gömde sig under en handduk.

Blev skild från sin mamma på en plantage

Personerna som höll Lomon i fångenskap påstod att de hittat honom övergiven på en ananasodling. En orangutangmamma är väldigt beskyddande och skulle aldrig överge sin unge utan kamp. Därför är det snarare troligt att Lomons mamma dödats i samband med att Lomon tagits tillfånga. Det är tyvärr ett grymt öde som Lomon delar med många andra av räddningscentrets orangutanger. 

Var kraftigt undernärd och traumatiserad

När Lomon först räddades från fångenskapen trodde veterinärerna att han var runt tre år gammal. Men efter noggrannare undersökning visade det sig att han faktiskt var ett par år äldre än så. De många åren i fångenskap hade gjort honom kraftigt undernärd och han saknade helt päls på huvudet.

Lomon kom till Nyaru Menteng i april 2006. Den första tiden visade han tydliga tecken på att vara traumatiserad. Han ville allra helst gömma sig från omvärlden och låg mest och sov. Men så, steg för steg och med hjälp av extra god frukt, kunde Lomon sakta lockas ut ur sitt skal.

En snabblärd orangutang

null

Det visade sig snabbt att Lomon var en väldigt intelligent orangutang. Trots den långa tiden i fångenskap var det tydligt att han kände sig hemma i skogen. Så småningom började han lära sig att klättra och bygga bon. Och han lyckades även skaffa vänner, fastän han oftast föredrog att leka på egen hand. De mänskliga barnvakterna var han länge reserverad mot, men ibland lät han dem hålla hans hand eller stryka honom över ryggen.

Lomon var även en av de orangutanger som medverkade i BBC:s TV-serie Orangutan Diary. Där blev han känd som den lite sorgsna orangutangen. 

Återvänder till regnskogen som fri orangutang

Nu har det gått tio år sedan Lomon kom till räddningscentret. Han är idag ca 14 år gammal och väger över 50 kg. Skogsskolan genomgick han med bravur och de senaste åren har han levt ett relativt fritt liv på räddningscentrets skyddade ö Bengamat. Där får orangutangerna visa prov på att de kan klara sig själva både under regn-och torrperiod. Och nu är det alltså dags för Lomon att ta nästa steg – och återvända till regnskogen i Bukit Batikap, där han hör hemma!

Orangutang nr 200 att frisläppas

Lomon frisläpptes onsdagen den 20 april tillsammans tre andra orangutanger. Han blev Nyaru Mentengs 200:e orangutang att frisläppas sedan 2012. Under en veckas tid frisläpps sammanlagt tolv orangutanger från räddningscentret Nyaru Menteng på tre olika platser i regnskogen Bukit Batikap. De övriga elva orangutangerna som får återse friheten är Belli, Ella, Gina, Kevin, Nobri, Olbert, Olivia, Sofi, Sule, Suta och Zakia. 


Vad kan du göra?

Vill du hjälpa fler orangutanger tillbaka till frihet? Genom att adoptera en orangutang är du med och stöttar vårt arbete på räddningscentret Nyaru Menteng. 

Läs mer om våra adoptions-orangutanger här >>
 
 

Du kan även hjälpa oss genom...

Swish
Skicka valfri summa via appen Swish till 123 607 1302.

Bankgiro och Plusgiro
Det går bra att skänka valfri engångsgåva till Bankgiro: 900-1421 eller Plusgiro: 900142-1.

SMS
Genom att sms:a "SKOG" till 72955 stödjer du Borneos regnskog med 100 kr.Hjälp Borneos orangutanger!

Genom att adoptera en orangutang stödjer du vårt arbete för att rehabilitera föräldralösa orangutanger på räddningscentret Nyaru Menteng.