2017-09-05

Liten orangutangunge räddad

En bara två år gammal orangutangunge hittades i slutet av augusti övergiven och utsvulten nära en guldgruva i den centrala delen av indonesiska Borneo. Lyckligtvis kontaktade guldgruvearbetaren som hittade ungen de lokala myndigheterna, så att Nyaru Mentengs räddningsteam snabbt kunde rycka ut och ta den med till rehabiliteringscentret.

Den 27 augusti upptäckte en guldgruvearbetare något ovanligt på vägen till jobbet. En liten orangutangunge satt helt ensam vid kanten av stigen och var väldigt rädd. Det var tydligt för guldgruvearbetaren att den måste ha förlorat sin mamma en kort tid före. Han kontaktade därför omedelbart de lokala myndigheterna, som i sin tur tog kontakt med Nyaru Menteng.

Mamman dödades förmodligen av människor

När räddningsteamet anlände kunde de se att den lilla ungen var utmattad och svag, och att den också hade en skada på sin vänstra arm. Efter att ha anlänt till Nyaru Menteng visade vidare undersökning att det handlade om ett brott i vänster handled orsakat av ett skarpt föremål. Räddningsteamet kunde således dra slutsatsen att människor förmodligen hade dödat dess mamma och samtidigt skadat den.

Tyvärr är det inte ett ovanligt fenomen, eftersom en del av lokalbefolkningen ser orangutanger som skadedjur och dödar dem om de kommer in på deras mark. Det är olagligt att döda orangutanger, men det inträffar alltså ändå.


Lyckligtvis kan vi hjälpa ungen

En orangutangunge är mycket beroende av sin moder de första 6–8 åren av dess liv, eftersom den måste lära sig många saker innan den är redo att överleva den hårda vardagen i regnskogen. Om ungen inte hade hittats skulle han ha omkommit. Vid ankomsten till Nyaru Menteng vägde han bara 4,4 kilo, och personalen fokuserar nu på att få honom att känna sig trygg och börja äta igen.


När den kritiska perioden är över kommer ungen att bli en del av skogsdagiset, där orangutanger i åldern 0–3 blir passade och tar sitt första steg i rehabiliteringsprogrammet. Så han kommer att bli en av de första orangutangerna som bor i det nya babyhuset – det kan du läsa mer om här >>

Du kan hjälpa små föräldralösa orangutanger som honom genom att adoptera en av dem och följa dess utveckling på väg tillbaka mot ett liv i regnskogen. Adoptera en orangutang här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>