2016-05-17

Liten orangutang räddad från en framtid i fångenskap

I starten av april blev Nyaru Mentengs räddningsteam uppringt då en person hade sett en orangutangunge som hälls tillfånga i grannhuset. Då räddningsteamet kom till platsen hittade de en mycket svag liten orangutang, men den lilla orangutangkillen blir starkare för varje dag som går. 


Lilla Mang Sunen försöker äta en banan. Videon är inspelad bara några veckor efter hans ankomst till Nyaru Menteng. 

 
 

Det är alltid lika hjärtegripande när en liten orangutangunge hålls till fånga då det sällan resulterar i något gott. Lyckligtvis såg en uppmärksam granne hur en lite orangutangunge blev tillfånghållen i grannhuset, strax efter ringde han till Nyaru Mentengs räddningsteam. Orangutangungen hittades i ett område som på senaste tiden varit hårt drabbat av omfattande bränder. När orangutangens regnskogshem försvinner blir de ofta tvungna att söka föda nära omkringliggande landsbyar, vilket ibland resulterar i att de små söta orangutangungarna blir tillfångatagna som husdjur. Räddningsteamet reagerade snabbt och orangutangungen blev strax därefter förflyttad till centrets djurklinik.

 


Återhämtar sig sakta men säkert

På kliniken fick den lilla orangutangen en grundlig hälsocheck och även om den var undernärd hade den lyckligtvis inga allvarliga skador. Hälsoundersökningen visade också att det var en hane och att han var lite över ett år gammal.   

Den lilla orangutangkillen fick namnet Mang Sunen och han är fortsatt under ständig tillsyn, alla dygnets timmar, tills det att man är helt säker på att han kan klara av att röra sig obehindrat och äter så som en lite orangutangunge ska göra. Unga orangutanger går ofta in ett chocktillstånd när de förlorar sin mamma eller hålls till fånga. Det är därför viktigt att det hela tiden är en babysitter i närheten så att den lilla nykomlingen känner sig trygg igen. 

Mang Sunen har redan börjat utforska det området han just nu bor i tillsammans med sin babysitter och äter bananer och honung, så det ser ljust ut för den lilla orangutangungen. Målet är att han en dag ska få möjlighet att återvända till det vilda efter att han genomgått det omfattande rehabiliteringsprogrammet på världens störta center för orangutanger, Nyaru Menteng.


Du kan hjälpa Borneo orangutanger genom att adoptera en orangutang här på vår hemsida. Läs mer här>>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>