PRESSMEDDELANDE 2016-02-03

Klimatförändringar dödade King Kong

 

För 100 000 år sedan försvann jätteapan Gigantopithecus från jorden. Nu vet forskarna varför. Verklighetens King Kong klarade inte av hitta mat när Asiens regnskog förvandlades till savann. Idag står orangutangen inför ett liknande hot. 

 

Gigantopithecus är den största kända apa som levt på jorden. Den var 1,8-3 meter hög och kunde väga upp till 500 kg. Antagligen livnärde den sig helt på växter som den kunde nå från marken, eftersom dess tyngd måste ha gjort det svårt att klättra i träd.

Nu har ett tyskt forskarteam undersökt ben från den utdöda jätteapan. De konstaterade att verklighetens King Kong var vegetarian och dog ut till följd av klimatförändringar. Den klarade helt enkelt inte av att hitta föda när den frodiga regnskog den levde i förvandlades till torr savann.

Klimatförändringar ett hot även idag

FN:s miljöprogram (UNEP) gav förra året ut en rapport som granskade konsekvenserna av framtida temperaturhöjningar på Borneo. Bland annat beräknades hur 1-3 graders temperaturökning skulle påverka orangutangernas levnadsplatser. Resultatet var nedslående. Rapporten visade att år 2080 kan 80 procent av orangutangens levnadsplatser vara borta. Anledningen är förändringar i klimat och nederbörd, i kombination med att Borneo fortsätter att skövlas i snabb takt.

null

− Hoten mot orangutangen kommer enbart från människan. Vi skövlar och bränner dess skog, och säljer deras ungar som illegala husdjur. Nu seglar även klimatförändringar upp som ett allvarligt hot mot de sista kvarvarande orangutangerna, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Regnskogen viktig nyckel till biologisk mångfald

Lyckligtvis är dagens orangutanger mindre och kräver mindre mängd mat än vad Gigantopithecus gjorde på sin tid. Det gör att orangutangen kan ha det lättare att anpassa sig till klimatförändringarna. Samtidigt är det livsnödvändigt att Borneos regnskogar bevaras om vi ska vara säkra på att ha kvar vilda orangutanger och andra unika djurarter i framtiden.

− Orangutangen kan bara leva i de speciella regnskogar som finns på Borneo och Sumatra. Om klimatet förändras och blir torrare står orangutangen inför svåra utmaningar, konstaterar Claus Staunstrup Nilsson. 


Save the Orangutan är en ideell organisation som arbetar för att bevara den utrotningshotade orangutangen på Borneo. Genom rehabilitering av unga orangutanger och återplantering och skyddande av regnskog säkrar Save the Orangutan den vilda orangutangens framtid. Den svenska organisationen grundades 2007 och står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll. 


Presskontakt

För mer information, kontakta Karolina Grundin, kommunikationsansvarig på Save the Orangutan.

kg@savetheorangutan.org