2015-11-13

Hälsning från friheten!

Det går bra för de 19 rehabiliterade orangutanger som släpptes fria i den skyddade skogen Bukit Batikap i augusti/september. Detta är särskilt glädjande att höra eftersom det i gruppen ingick fyra honor med ungar. 

 
 

Via radiosändare och observationer övervakar personalen på Camp Totat de utsläppta orangutangerna. De rapporterar nu att det går väldigt bra för de fyra mammorna och deras ungar ute i det fria.

− Alla mammorna verkar tålmodigt skydda, vårda och vägleda sina ungar ute i skogen. Vi har observerat att de visar dem hur de ska bygga bon, klättra i träd och leta mat, berättar forskningsteamet.

Jambi och Jamartin

Jambi och hennes unge Jamartin har främst observerats högt uppe 

null

bland trädkronorna. Jambi blev väldigt duktig på att hitta mat under sin träning på Nyaru Menteng. Övervakningsteamet har sett henne njuta av sin nya tillvaro i frihet där hon gärna letar efter små skott eller frukten lumuk.

Mawar och Mumpuni

Mawar och hennes unge Mumpuni har varit svåra att iaktta. Varje gång teamet närmat sig den lilla familjen har den treåriga ungen gett ifrån sig det kataktäristiska höga läte som orangutanger använder vid missnöje. Mamma Mawar har då genast tagit med sig Mumpuni och gett sig iväg bland träden. Och det är precis så en vild orangutang ska bete sig!

Meklies och Meklias

Teamet upptäckte Meklies och hennes baby Meklias lekandes uppe i ett träd. Först kunde teamet inte se mamma Meklies, men hon var självklart i närheten av sin unge. Och baby Meklias sökte förstås snabbt skydd hos sin mamma efter att ha sett människoteamet på marken.

Sumeh och Sawung

Mamma Sumeh har också visat sig vara en väldigt omvårdande mamma. När de iakttagits har den lilla familjen mestadels hållit till uppe i träden, precis som det ska vara.

Det är fantastiskt att höra att det går så bra för våra utsläppta vänner! De fyra mammorna och deras ungar kommer att bli ett bra tillskott i regnskogen Bukit Batikap. Och förhoppningsvis kommer de att få sällskap av många fler rehabiliterade orangutanger från räddningscentret Nyaru Menteng!

Tack alla medlemmar, det är tack vare er som vårt arbete för de orangutangerna är möjligt!

Läs mer om de tidigare frisläppningarna här >>


Vad kan du göra?

Vill du följa någon av centrets orangutanger på väg mot frihet? Adoptera en orangutang här. Eller varför inte plantera ett klätterträdför orangutangerna i Mawas-skogen. 


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>