2015-11-17

Din gåva blir till träd och brandslangar

Katastrofbränderna på Borneo lämnar stor förödelse efter sig. Tack vare Save the Orangutans medlemmar har bränderna kunnat bekämpas i orangutangtäta områden. Och nya små träd väntar nu på att få planteras så fort bränderna slocknat.

 
 
 

Årets skogsbränder på Borneo har varit rekordstora. Sedan i augusti har det brunnit på över 50 000 platser på Kalimantan, indonesiska delen av Borneo. På grund av den ovanligt svåra torkan som orsakats av väderfenomenet El Niño har bränderna har varit väldigt svårsläckta. Detta har såklart drabbat både människor, djur och natur väldigt hårt. Flera provinser på Indonesiska delen har fått förklara undantagstillstånd.

null

Save the Orangutan har under hösten fokuserat på att stötta brandbekämpning nära orangutangernas hem. Som vi tidigare berättat har vi utrustat tre nya

brandpatruller med brandslangar, skyddsutrustning, pumpar och transportmedel. Dessutom har frivilliga från lokala byar tränats i brandbekämpning. Detta eftersom de drabbade områdena ofta ligger avsides och det finns inte tillräckligt med brandmän i trakten.

Läs mer om vårt brandbekämpningsarbete här >>

Orangutangerna på Nyaru Menteng mår bra

Bränderna har flera gånger härjat inpå knuten på räddningscentret Nyaru Menteng, och på BOSF:s andra rehabiliteringscenter Samboja Lestari. Som tur är har personalens hjälteinsatser fått stopp på bränderna i tid.

Alla orangutanger på centret mår idag bra. Även om flera orangutanger haft problem med luftrören på grund av den giftiga brandröken verkar ingen ha fått långvariga problem av den giftiga brandröken.

BOSF:s räddningspersonal har dessutom ryckt ut flera gånger för att rädda nödställda orangutanger som drabbats av skogsbränderna.

Läs mer om våra räddningsinsatser här >>

Planterar nya träd

En stor orsak till att bränderna kunnat sprida sig på Borneo är att stora områden av regnskogen skövlats och marken torkat ut. Därför är återplantering och skydd av befintlig regnskog viktigt för att motverka bränder.

Tack vare Save the Orangutans medlemmar har vi under hösten samlat in pengar för att plantera 8 500 nya träd i Mawas-skogen! Mawas är idag ett skyddat område, men det har tidigare drabbats hårt av skövling. Idag bor här 3000 vilda orangutanger. För att våra utrotningshotade vänner ska kunna leva kvar i frihet är det viktigt att områden som Mawas bevaras. Tyvärr har även Mawas drabbats hårt av bränderna och 15 000 hektar regnskog har brunnit ner under hösten. De 8 500 nya träden kommer därför mycket väl till pass. Så fort bränderna och torrperioden är över kommer lokalinvånarna i Mawas att börja plantera träden.

Läs mer om vårt skogsprogram i Mawas här >>

Vad kan du göra?

Bränderna på Borneo är en stor miljökatastrof som det kommer ta år att återhämta sig från. Du kan stötta vårt arbete på Borneo genom att sms:a ”SKOG” till 72955 så stödjer du brandbekämpningen på Borneo med 100 kr. För 300 kr kan vi köpa in 20 meter brandslag. För 100 kr kan vi plantera två nya träd. 

Det går bra att skänka en engångsgåva till Bankgiro: 900-1421 eller Plusgiro: 900142-1.

Du kan även bli SOS Borneo-partner och plantera träd på Borneo varje månad.

 Viktigt orangutang-habitat

BOS Foundation:s Mawas-program skyddar 309 861 hektar av torvmosseskog. Här bor ca 3 000 vilda orangutanger tillsammans med andra viktiga växt- och djurarter. Mawas är ett av få starka orangutang-habitat som finns kvar för vilda orangutanger på Borneo.  

Stöd gärna vårt arbete i Mawas genom att bli trädplanterare för SOS Borneo >>