2016-10-18

En dag i frisläppta Angelys liv

När Save the Orangutan frisläpper en orangutang, så övervakas den i början för att se om den kan klara omställningen till livet som vild orangutang i regnskogen. Därför har övervakningsteamet observerat den frisläppta orangutangen Angely en hel dag. Hon släpptes ut i maj 2016 och har levt utan kontakt med människor i knappt fem månader.

  


Övervakningsteamet kallar det bo-till-bo-övervakning när de följer en orangutang en hel dag – från det att den vaknar tills det att den lägger sig. Angely var en av orangutangerna som övervakades nyligen och här kommer en beskrivning av hennes dag.


Vaknar i gryningen

För att nå ut till Angely innan hon börjar sina dagliga aktiviteter måste övervakningsteamet gå upp tidigt. De var ute ur lägret redan kl. 03:00 på morgonen och kom fram till Angely strax innan solens strålar väckte henne. Då det blev ljust begav hon sig till ett rambutanträd i närheten, där hon plockade de små röda frukterna och åt i ungefär en timme. Sedan tog hon en paus på en gren medan hon nyfiket iakttog övervakningsteamet.

Efter en halvtimme vågade hon sig knappt 500 meter till ett annat fruktträd som bär frukter som liknar brödfrukter som hon åt i en timme innan hon begav sig tillbaka till nattens bo. Här vilade hon några timmar mitt på dagen och tog det lugnt i eftermiddagshettan. Då den värsta värmen lagt sig klättrade hon ner och började äta små växtskott och frukter som växer nära marken i regnskogen.  

 


Varierad kost När kvällen närmade sig började det plötsligt regna, men Angely lät sig inte påverkas av den våldsamma tropiska regnduschen. När regnet slutade klättrade hon återigen upp i sitt bo där hon bröt ned några friska grenar och la i det för att säkra det lite extra innan hon la sig för att sova. Klockan sex hade Angely kommit till ro, övervakningsteamet begav sig hemåt och kunde konstatera att Angely funnit sig väl tillrätta i sitt nya liv som en vild orangutang. Hennes förmåga att hitta varierad föda är en av orsakerna till att övervakningsteamet kunde konstatera att hon var i extra god form. Angely rörde sig inte så mycket runt i regnskogen, men det beror nog helt enkelt på att hon trivs så bra där hon är nu. Angely blev frisläppt i maj tillsammans med fyra andra orangutanger.  Läs mer om frisläppningen här >>


Du kan hjälpa Borneos orangutanger tillbaka till ett liv i frihet. Ge nödställda orangutanger en andra chans genom att adoptera en av vännerna i vårt adoptionsprogram. Läs mer om hur du gör det, här>>Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>