2015-09-14

Din hjälp når ut till skogsbransområdena 

Just nu står stora delar av regnskogen på Borneo i brand. Vi är därför glada och tacksamma över att kunna berätta att Save the Orangutan har fått många generösa gåvor under de senaste veckorna. Tack vare generösa gåvor under september kan vi nu utrusta ytterligare tre bandpatruller i södra Borneo. Detta är en viktig insats i kampen mot bränderna och återplanteringen av nya träd i området.

Under de senaste veckorna har Save the Orangutan samlat in pengar för arbetet med att bekämpa skogsbränder på Borneo. Det stöd vi har fått har varit imponerande stort. Därför vill vi först och främst säga tack till alla som har stöttat och engagerat sig i arbetet. 

 

Tre nya brandpatruller och över 3 000 nya träd

Vi kan nu utrusta ytterligare tre brandpatruller med det material de behöver för att bekämpa bränderna. Bland annat har 600 meter brandslag köpts in, tillsammans med tre vattenpumpar. Även en liten motorbåt har införskaffats för att via vattnet effektivt kunna patrullera större områden. 

Save the Orangutan arbetar också med att långsiktigt bevara regnskogen. Därför kommer också en del av de gåvor vi fått att gå till återplantering av nya träd i områden där skogen tidigare avverkats. Hela 3 314 träd har alla gåvor bidragit till! Genom återplantering återställer vi naturen i tidigare skövlade regnskogsområden. Det hjälper till att förhindra framtida bränder som lätt sprider sig i torr mark och skövlade områden.

Skogsbränder hotar orangutangens hem

Det är just nu torrsäsong på Borneo och det betyder ett stort antal bränder i orangutangens levnadsområden. I år ser situationen extra allvarlig ut eftersom väderfenomenet El Niño härjar och orsakar värre torka än normalt. Mellan åren 1997 och 1998 orsakade samma fenomen enorma bränder där en tredjedel av Borneos orangutangbestånd försvann. Under andra veckan i september uppstod över 1 300 nya bränder på Borneo. Enligt de löpande uppdateringar vi får från vår samarbetspartner, Borneo Orangutan Survival Foundation, har bränderna spridit sig till områden i närheten av rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Personalen och orangutangerna på centret behöver därför all den hjälp de kan få för att bekämpa de omfattande skogsbränderna.   

 

Hur kan du hjälpa?

Genom att skicka ”SKOG” till 72955 går 100 kronor till projektet för att förebygga och stoppa skogsbränderna i Mawas. Med din hjälp kan vi skydda regnskogen och de 3 000 orangutanger som bor här. När torrperioden är förbi övergår projektet till att återplantera och långsiktigt återskapa den redan skövlade skogen i området. 

Läs mer om hur du kan stödja arbetet på plats här>>