2017-10-05

Bortsmugglad orangutang kommer

äntligen hem

Den 3-åriga orangutanghanen Taymur, som vår indonesiska samarbetspartner fick levererad från Kuwait i april i år, är efter karantänvistelse äntligen på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Här kan han i trygga omgivningar börja sin resa tillbaka till den vilda regnskogen.  

 


Taymur har sedan återvändandet till Indonesien suttit i karantän i Taman Safari i Bogor på Java där han har undersökts och DNA-testats för att bestämma var på Borneo han ursprungligen kommer ifrån. Han är vid god hälsa och DNA-testerna visade att han tillhörde underarten ”Pongo pygmaeus wurmbii” som finns på Central Kalimantan. Därför beslutades det att hans rehabilitering ska ske på Nyaru Menteng-centret.

Räddad från ett liv i fångenskap
Taymur togs från sin mamma när han var jätteliten, han bedövades och smugglades sedan illegalt från Indonesien till Kuwait där han troligen skulle tillbringa sitt liv i underhållningsbranschen eller som husdjur. Som tur är upptäcktes han och togs tillbaka till Indonesien där han efter 4 månaders karantän äntligen är tillbaka på Borneo. Men det är en tuff resa för en 3-årig orangutang - vilda orangutangungar i den åldern är fortfarande väldigt beroende av sin mamma. Därför har Taymur under hela resan hem, först från Kuwait till Java och senast på resan från Java till Nyaru Menteng som totalt tog 12 timmar, haft sällskap av en skötare och en veterinär som har gett honom trygghet, skötsel och vård.

 

Nu är Taymur hemma

I förra veckan kom Taymur äntligen till sitt nya hem, rehabiliteringscentret Nyaru Menteng, där han flyttade in i karantänavdelningen i det nya babyhuset tillsammans med en annan liten räddad orangutang, Josh. Taymur har så smått börjat känna sig trygg i de nya omgivningarna och med sin nya lekkamrat. Han tillbringar större delen av tiden på att klättra och har redan blivit ganska duktig. Under de närmaste sju åren kommer han att genomgå Nyaru Mentengs rehabiliteringsprocess och en dag är han redo att klara sig själv som vild orangutang i regnskogen.

Över 14 000 danskar och svenskar stöttar driften av Nyaru Menteng, som är världens största rehabiliteringscenter. Här tränas föräldralösa orangutangungar som har räddats på det ena eller andra sättet, och är kvar tills de är redo att bli frisläppta. Om träningen går bra tar det cirka sju år innan de kan släppas ut i Borneos regnskog. Sedan 2012 har Save the Orangutang rehabiliterat och frisläppt över 300 orangutanger och vi är just nu på gång att lära cirka 500 orangutanger att klara livet i Borneos regnskog. Du kan läsa mer om rehabiliteringsprocessen på Nyaru Menteng här >>


Taymurs historia är tyvärr inte unik.
Under de senaste två åren har sju smugglade orangutanger hämtats tillbaka till Indonesien. Utöver Taymur, vars räddning du kan läsa om här >>, har bland annat Moza och Puspa räddats från ett liv i fångenskap i utlandet - historien om deras räddning och hemkomst kan du läsa om här >>.

Även om vi har blivit bättre på att upptäcka och fånga smugglarna, är det dock mycket få av illegalt handlade orangutangerna som hittas och räddas. Den illegala internationella handeln med vilda djur uppskattas att omsätta mellan 50 och 150 miljarder dollar om året (UNEP 2014). FN uppskattar att det årligen handlas omkring 3 000 människorapor illegalt – en stor del av dessa är orangutanger från Borneo och hålls antingen som sällskapsdjur eller används av underhållningsindustrin. Illegal handel med vilda djur är, utöver världens fjärde största brottstyp, även det tredje största hotet mot orangutangernas överlevnad.

De allra flesta orangutangerna som säljs på den illegala marknaden har fångats efter det att deras mamma har blivit ihjälslagen. Precis som med människobarn kan orangutangungar inte klara sig utan sin mamma.

Du kan stödja arbetet med att rädda den utrotningshotade orangutangen genom att symboliskt adoptera en föräldralös orangutang och följa den på resan tillbaka till regnskogen här >>

 


Rehabiliteringscentret Nyaru Menteng har ett speciellt räddningsteam som räddar de orangutanger som hålls som husdjur. Räddningsteamet evakuerar också orangutanger från oljepalmsplantager eller områden med regnskog som snart ska fällas. Läs mer om räddningsteamet här >>


Skänk en gåva!

Stöd gärna vårt arbete genom att skänka en gåva till Bankgiro: 900-1421
eller Plusgiro: 900142-1.