2016-02-08

Apans år – äventyrligt och humoristiskt

Nu börjar apans år. Den som föds under apans år sägs bli smart, nyfiken, humoristisk och äventyrlig. I alla fall om vi ska tro den kinesiska astrologin. 

 
 

Kina har en annan tidräkning än den vi har i västvärlden. De räknar året utifrån en kalender som styrs av månen. För dem påbörjas året därför ofta ett par veckor in i januari eller februari. I år börjar det nya året den 8 februari 2016 och slutar den 27 januari 2017.

12 djur symboliserar åren

Istället för stjärntecken har kineserna 12 olika djur som symboliserar olika egenskaper. I den kinesiska astrologin delas tiden upp i tolvårscykler, med 12 olika djur som representerar de olika åren. Apan är det nionde djuret. Övriga djur är råttan, oxen, tigern, kaninen, draken, ormen, hästen, geten, tuppen, hunden och grisen. 

Varje djur kompletteras dessutom av ett av fem element. I år är det eldens år för apan, vilket ger året ytterligare speciella karaktärsdrag.

null

Vilka år är apans år?

Eftersom ett år enligt den kinesiska tideräkningen inte börjar den 1 januari kan en person som föds i början av ett år symboliseras av ett djur från föregående år. Men förenklat ser årsfördelningen ut så här:

Eld-apa: år 2016, 1956

Trä-apa: år 2004, 1944

Vatten-apa: år 1992, 1932

Guld-apa: år 1980, 1920

Jord-apa: år 1968, 1908

Vad kännetecknar apan?

En person som föds under apans år sägs bli intelligent, rolig, busig, kreativ och nyfiken. Eftersom det i år är eld-apans år blir de som föds under året dessutom extra äventyrslystna och ambitiösa, men även lite lättirriterade.

Om den kinesiska astrologin gäller även för apor som föds under apans år är oklart. Men efter förra årets skogsbränder känns det som att det är dags för orangutangerna att få lite tur! Så nu hoppas vi på ett roligt och nyfiket år för både orangutangerna och alla orangutangvänner!

Vet du någon liten människovalp som föds i år? Varför inte glädja din nya lilla vän med en adoption av en annan liten apa? Ge bort en adoption som gåva här!Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>