2016-01-07

Nytt hem för 39 branddrabbade orangutanger

Höstens rekordstora bränder har gjort många av Borneos orangutanger hemlösa. I början av december genomfördes en särskilt räddningsaktion där 39 orangutanger som drabbats av bränderna kunde föras till ett nytt säkert hem i Mawas skyddade skogar. 

− Vi tror att antalet orangutanger som är i desperat behov av hjälp är mycket större än det antal vi lyckats rädda hittills. Men just nu måste vi fokusera på att säkerställa att de orangutanger vi redan räddat kan leva säkert i sitt nya hem, berättar Jhanson Regalino, ansvarig för skogsprogrammet i Mawas på Borneo.

Höstens bränder på Borneo har drabbat skogens innevånare väldigt hårt. Många lokalbor har rapporterat om hemlösa orangutanger som i flykt från bränder tvingats in i byar och på plantager. Vår samarbetspartner BOS Foundation har vid flera tillfällen ryckt ut och räddat skadade och skrämda orangutanger, vilket du kan läsa om här.

null

Omkomna orangutanger ledde till gemensam insats

Troligtvis har även många orangutanger mist livet i lågorna. Efter att två döda orangutanger hittats vid floden Mangkutub beslutade sig BOS sig för att tillsammans med en annan lokal organisation genomföra en specialinriktad räddningsinsats. Syftet var att leta rätt på hotade orangutanger och förflytta dem till nya säkra levnadsplatser.

30 orangutanger fast i litet skogsområde

Räddningsaktionen koncentrerades till ett område runt floden Mangtukub i Mawas på södra Borneo. I Mawas skogar bor det sedan tidigare runt 3000 vilda orangutanger. Det är en av de största populationerna av vilda orangutanger som finns kvar. Därför är Mawas ett väldigt viktigt område. Tyvärr drabbades Mawas hårt av höstens skogsbränder och stora områden kring floden Mangtukub ligger nu i aska.null

Räddningsteamet konstaterade att minst 30 orangutanger fångats i ett litet skogsområde längs med Mangtukub som klarat sig undan bränderna. Orangutanger lever vanligtvis inte så nära varandra då det blir allt för hård konkurrens om föda. Det var därför livsnödvändigt att fånga in och förflytta dessa orangutanger.

Fördes till nytt och säkert hem

Sammanlagt räddades 39 orangutanger längs med Mangtukub-floden. 14 av dessa var orangutangungar. Veterinärer fanns hela tiden på plats under aktionen för att hjälpa de orangutanger som skadats.

Alla räddade orangutanger fördes till säkerhet i områden vid floden Mantangai. Området valdes ut eftersom det klarat sig undan bränderna, har gott om föda och befinner sig på ett säkrare avstånd från mänsklig aktivitet.

null

Upptäckte skövling och illegala husdjur

Under räddningsaktionen kunde teamet tyvärr även konstatera att illegal skövling pågår i Mawas, vilket egentligen är ett skyddat skogsområde. 

Samtidigt upptäcktes tre orangutangungar som hölls i fångenskap hos människor i byar runt Mangtukub. Byborna sade sig ha hittat dessa ungar i samband med bränderna. Troligtvis har mammorna tvingats in i byarna på flykt från bränderna, vilket tyvärr ofta leder till att de vuxna orangutangerna dödas.

− Läget runt Mangkutub-floden är allvarligt. Bränderna har gjort det svårt för orangutangerna att hitta föda. Och om den illegala skövlingen dessutom fortsätter är framtiden för Mawas orangutanger i stor fara, säger Jhanson Regalino. 

 
 

Vad kan du göra?

Borneos regnskog försvinner i snabb takt. Genom att plantera träd på Borneo bidrar du till att orangutangen och många andra unika djurarter fortsätter att ha ett hem i framtiden.  

Du kan hjälpa oss genom att...

Bli SOS Borneo-partner

Genom att bli SOS Borneo-partner är du med och planterar nya träd på Borneo.
Läs mer om SOS Borneo här >>

Swish

Skicka valfri summa via appen Swish till 123 607 1302.

Bankgiro och Plusgiro

Det går bra att skänka valfri engångsgåva till Bankgiro: 900-1421 eller Plusgiro: 900142-1.

SMS

Genom att sms:a "SKOG" till 72955 stödjer du Borneos regnskog med 100 kr.
Viktigt orangutang-habitat

Save the Orangutans och BOSF:s Mawas-program skyddar 309 861 hektar av torvmosseskog. Här bor ca 3000 vilda orangutanger tillsammans med andra viktiga växt- och djurarter. Mawas är ett av få starka orangutang-habitat som finns kvar för vilda orangutanger på Borneo.  

Stöd gärna vårt arbete i Mawas genom att bli trädplanterare för SOS Borneo >>