09-04-2015

25 nya orangutanger på Ö-universitetet 

Universitetslivet på de beskyddade öarna är det sista stoppet för Nyaru Mentengs orangutanger innan de är redo för att återvända till ett liv i Borneos vilda regnskog. Totalt har 25 unga orangutanger anlänt till det såkallade ”ö-universitetet” under februari och mars 2015. 

Det är mycket unga orangutanger ska lära innan de kan leva ensamma och starka ute i regnskogen. Växer de upp i naturen lär de dock alla färdigheter från deras mamma. Men har de – som de flesta av orangutangerna på Nyaru Menteng – förlorat deras mamma och hem i regnskogen – måste de genomgå en omfattande rehabiliteringsprocess som kan vara upp till åtta år. På Nyaru Menteng är det sista steget i rehabiliteringsprocessen ö-universitetet. 


12 nya orangutanger på Bangamat-ön

null

Just nu ansvarar Nyaru Menteng för tre beskyddade öar: Kaja, Bangamat och Palas. 12 orangutanger från skogsskolan, nämligen: Elin, Puput, Geragu, Pak Edi, Megi, Mars, Tubagus, Tuhe, Pluto, Coklat, Otong och Pak Hery blev mellan den 26e – 28e februari 2015 transporterad med båt till Bangamat-ön och släpptes sedan fria på den semi-vilda ön. Antalet orangutanger på Bangamat-ön är nu uppe i 25. 

13 nya orangutanger på Kaja-ön

nullNär den omfattande förflyttningen av orangutanger till Bangamat-ön väl var över kunde ytterligare 13 orangutanger bli flyttade till Kaja-ön. Den 2-4e mars blev Taruna, Indi, Nyiwuh, Zoe, Aulin, Ranensi, Bella, Suma, Carmen, Dancow, Nanda, Kay och Kato körda och seglade ut till ön Kaja. Totalt bor det ny 51 orangutanger på Kaja-ön. Den tredje ön, den såkallade Palas-ön har 24 orangutanger beboendes på ön. 

Snart redo för det fria livet i naturen

På öarna ska orangutangerna vänja sig till att leva utan de människor som har fungerat som ”extra-mammor” och lärare för dem under deras tid i skogsskolan. De tekniker som seglar ut extra föda till orangutangerna på öarna (vid behov), håller löpande ett vakande öga över orangutangerna och hur de klarar sig i sin nya miljö. Om allt går som förväntat är de redo för att liv i naturen efter ett år på ön. Så är det sedan dags för det efterlängtade livet i Borneos vilda regnskog


null