2015-02-24

Fem orangutanger på väg till frihet

Idag den 24 februari 2015 börjar fem orangutanger från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng en två dagars resa tillbaka hem till deras naturliga hem, regnskogen.

Fem orangutanger blir snart frisläppta i det skyddade regnskogsområdet Bukit Batikap mitt på Borneo. De har alla fem bott på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng från det att de var små ungar och har här fått träna upp de färdigheter de skulle ha lärt sig i naturen om de inte hade förlorat sin mamma och sitt regnskogshem. Om två dagar får de en andra chans till ett liv som vild orangutang.

Maha, 10 år gammal

Maha räddades från landsbyn Mahajandau i provinsen Central Kalimantan på Maha Borneo den 5e augusti 2007. Han var två och ett halvt år gammal och vägde 12 kilo. Maha var redan vad vi kallar semi-vild då han blev räddad så han hade en stor fördel när han väl började i Nyaru Mentengs skogsskola. Han klarade sig bra, var mycket aktiv och blev snabbt mycket oberoende av människor. Idag väger Maha 35 kilo och efter åtta år på centret är han nu redo för att starta ett nytt liv i regnskogen.

Jatihan, 9 år gammal

Jitihan räddades från en ortsbo i byn Kereng Pangi i Centrala Kalimantan på Jatihan Borneo den 6e januari 2008. Han var den gången ett halvår gammal och vägde sju kilo. När Jatihan hade gått ut skogsskolan blev han flyttad till den skyddade ön Bangamat. Han rök då i slagsmål med en annan orangutang och skadade sitt pekfinger så mycket att man var tvungen att amputera. Jatihan har dock klarat sig bra på ön. Han väger idag 40 kilo och är redo att prova på sina lärda kunskaper som vild orangutang i Borneos djupa regnskog.

Compost, 13 år gammal

Compost hittades helt ensam i en oljepalmplantage den 29e augusti 2009. Det Compost var en plantagearbetare som hittade den då, 2-åriga orangutangen. Han tog med henne hem och efter två dagar kontaktade han mydigheterna. Compost flyttade in på Nyaru Menteng där hon har gått i skogsskolan och bott på de skyddade öarna, Palas och Kaja. Compost har en permanent skada på sitt högra öga men den nu 47 kilo tunga hon-orangutangen är efter 11 års rehabilitering på centret redo för ett liv i det fria.

Dewi, 20 år gammal

Dewi var sex och ett halvt år gammal när hon den 10e november 2011 blev Dewi räddad från en lokalbo i landsbyn Surabaya på den indonesiska ön Java. Efter många år i fångenskap skulle Dewi lära sig allt som en orangutang måste kunna för att klara sig i det vilda, men på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Under 2005 flyttade hon till den skyddade ön Bangamat. Hon har njutit av sina år på ön men efter totalt 13 år på centret är det nu tid för henne att leva i sin naturliga miljö, regnskogen.

Mentos, 17 år gammal

Mentos räddades från en landsby nära Nyaru Menteng den 22e juni år 2000. Mentos Han var endast ett och ett halvt år gammal och vägde förskräckande 4,5 kilon. Mentos flyttades efter 13 år i skogsskolan ut till de skyddade öarna och har varit mycket lugn och tyst sedan dess. Hon tycker dock mycket om att umgås med andra orangutanger och hon är glad för att leka med vatten. Idag väger Mentos hela 50 kilo och den fullvuxna orangutangen kan nu framöver leka med sina vänner vid Joloi-floden i regnskogsområdet Bukit Batikap.