2015-02-16

Meryl och Meryl - en historia om kärlek

Det nya året hade precis börjat när räddningsteamet på Nyaru Menteng var tvungna att rycka ut på sin första räddningsaktion. En lite och svag orangutang-unge blev räddad från fångenskap och är nu under behandling på centret.

Den 6e januari mottog Nyaru Menteng ett tips om att en liten orangutang blevMeryl hållen fången i landsbyn Tumbang Jiga i Central Kalimantan på Borneo. Dagen efter begav sig ett team från centret ut tillsammans med de lokala myndigheterna för att rädda den lilla ungen.

Liten och hungrig

Tumbang Jiga är en avlägsen by och det tog nästan åtta timmar att nå fram till den. Då Nyaru Mentengs veterinär äntligen fick se orangutangen blev hon mycket förskräckt. Ungen var mycket liten, tanig, undernärd och hade fått bo i en liten korg som lokalbefolkningen, de såkallade dayakkerna brukar transportera grönsaker eller ved i. Orangutangen kunde knappt röra sig.

Omsorg och upplysande arbete

Meryl lyfte strax där efter upp den lilla ungen och svepte henne i filtar och släppte henne inte ur famnen. Myndigheterna och resten av Nyaru Mentengs team tog Meryl och Meryl sig an all formalia kring omhändertagandet.

Det är inte tillåtet att ha en orangutang som husdjur, då den är utrotningshotad men det händer dessvärre fortfarande att man hittar små tillfångatagna orangutanger i mindre landsbyar. Under räddningsaktioner tar centret alltid tid till att upplysa landsbyn om orangutangens hotade situation och lagarna runt omkring det.

Åtta månader gammal

Under hela den långa hemfärden låg orangutangungen i Meryls armar och pep. Då de äntligen nådde fram till centret var det också Meryl som undersökte ungen Meryl och Meryl på centrets klinik. Hon bedömde att den lilla orangutangen var omkring åtta månader gammal. Orangutangen hade levt i fångenskap i ca sex månader så den hade varit mycket liten när den togs ifrån sin mor.

En ny Meryl i babyhuset

Meryl undersökte också naturligtvis vilket kön orangutangen hade och då det visade sig att det var en hona blev alla på centret eniga om att den nya inneboenden skulle få namnet ”Meryl”. Idag bor Meryl i babyhuset på Nyaru Menteng tillsammans med de andra föräldralösa baby-orangutangerna och ett helt team av duktiga och kärleksfulla ”extra-mammor”. Hennes fadder Meryl är dock aldrig långt borta!

Läs mer om räddningsaktioner >>

Läs mer om rehabilitering på Nyaru Menteng >>

Läs hur du kan göra för att hjälpa >>