2015-01-14

 Ny man i regnskogen

Nick Boyd har anställts som koordninator för övervakningen i den säkrade regnskogen Bukit Batikap. Här nedan berättar han om sitt möte med skogen, övervakningsarbetet och de frisläppta orangutangerna.

Hej, mitt namn är Nick och jag har haft min bas i regnskogsområdet Bukit

Nick Boyd i Bukit Batikap-skogen

Batikap sedan början av december. Min uppgift är att stötta övervakningsteamets dagliga arbete och besluta var i regnskogen vi ska följa orangutanger och vilka frisläppta orangutanger som har störst behov av uppmärksamhet.

Resan hit bestod av en 48 timmars strapatsrik tur, både med fyrhjuling och med långbåt. Den sista delen av resan var fantastisk, för här uppenbarade sig den orörda regnskogen. Efter att ha upplevt så stora skövlade områden varifrån orangutangerna har fördrivits, var det fantastiskt att upptäcka att det fortfarande finns intakt regnskog kvar på Borneo.

När jag kom till lägret möttes jag först av Cindy. Cindy är en orangutang som

Cindy och Riwut

frisläpptes i november 2013 tillsammans med sin unge Riwut. Hon satt på marken bara ett par meter från mig. Alla här i lägret känner alla frisläppta orangutanger utan o innan, så jag måste börja lära mig känna igen ansikten, namn och käraktärer snabbt.

Cindy såg frisk och pigg ut och åt frukt från träd i närheten. Jag har varit med och följt 18 orangutanger sedan jag kom hit och blev väldigt överraskad över deras förmåga att själva hitta föda och överleva på egen hand. Ingen av dem har tidigare levt i regnskogen innan de blev frisläppta, många började livet som husdjur. Deras anpassningsförmåga vittnar om hur effektivt frisläppningsprogrammet på Nyaru Menteng är.

Här i skogen står rotting högt på menyn. Rotting finns i hela skogen. Klätterväxtens taggar kan riva sönder dina kläder och riva dig blodig, men orangutangerna har ätit av växtens sega kärna flera gånger om dagen de senaste månaderna. På menyn finns också god mogen frukt och termiter (som orangutangerna drar ur sina bon på ett kick).

Reno

I motsats till andra skogar där jag mött orangutanger, är några av träden ändå upp till fyra meter höga. Det är omöjligt att samla alla viktiga data om en orangutan om den sitter längst upp i trädkronan. Men sett från den ljusa sidan är det ett bra tecken att en orangutang klättrar så högt upp och inte uppsöker oss pga nyfikenhet eller vill tigga mat. Faktumet att jag är helt ny här har betytt att jag ofta stannar i lägret medans resten av gruppen letar och följer orangutangerna i dalen eller på höjderna, men det betyder inte att jag inte har fått se min del av orangutangerna. Reno, en 15 år gammal orangutang, som blev frisläppt i februari 2014, har kommit på besök i lägret flera gånger.Han leker med transportburarna som ligger en bit från bostadsområdet och det är tydligt att han, på grund av sin uppväxt på centret, inte är rädd för människor. Utmaningen med Reno är att se till att han inte blir för van med vår närvaro.

De senaste dagarna har Reno setts med Kitty som han frisläpptestillsammans

Kitty

med. I mitten av december har de setts para sig tre gånger. Vi håller ett extra öga på Kitty nu för att se om parningen bär frukt. Det skulle vara ett gott tecken på orangutangernas anpassning till skogen, om Kitty fick en unge. Cindy besöker fortfarande lägret med sin unge Riwut, som är för liten att leva ensam. Även orangutangen Charlie är en frekvent gäst i lägerområdet. Charlie är fem år gammal och frisläpptes med sin mor Chanel i november 2012. Han har

Charlie

nyligen börjat klara sig på egen hand utan sin mor, men han söker gärna kontakt med de andra orangutangerna, så helt självständig är han inte än.

Det är ett stort privilegium att få vara en del av detta fantastiska projekt. Varje dag lär sig teamet i skogen mer och mer och jag märker en stor omsesidig ivrighet att få höra vad de andra sett och upplevt. På grund av det engagemang som övervakningsteamet påvisar och den anpassningsförmåga som orangutangerna besitter har min start här i skogen gjort mig optimistisk i förhållande till att tro på en framtid med vilda orangutanger i naturen.

Text: Nick Boyd, BOSF.

Lär mer om övervakning av orangutanger >>

Läs mer om frisläppningar>>