10-11-2014

Då Cilik mötte Mita

Cilik och Mita är båda två unga orangutanger som har blivit frisläppa i det fredade regnskogsområdet Bukit Batikap. Mitt under sin jakt efter sitt alldeles egna territorium stötte hanen Cilik på honan Mita, och så var det helt plötsligt inte så viktigt att utforska skogen längre.

I augusti lämnade den unga hanen Cilik sin mor och lillebror för att på egen hand

ta på upptäcktsfärd i regnskogsområdet Bukit Batikap. Cilik, hans mamma och bror blev frisläppta i området i november 2013. Både Cilik och hans bror Riwut föddes på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng, den plats där deras mamma också vuxit upp. Då familjen blev frisläppt var Cilik redan redo att prova på ett liv i det fria, alldeles för sig själv.

Kyss-knarrljud och dramatisk avfärd

Övervakningsteamet följde den unga hanen på sin färd i den djupa regnskogen

De upptäckte att han klarade sig utmärkt helt själv. Han rörde sig snabbt och var på jakt efter sitt eget territorium. Om teamet kom för nära, hotade han dem med kyss-knarrljud och visade, till teamets stora lycka, mycket vilda instinkter. Trots detta var han nyfiken nog till att följa efter övervakningsteamet under en period, enda fram till dess att han mötte Mita.

Oskiljaktiga

Då Cilik mötte Mita i skogen glömde han allt, både övervakningsteamet och sin upptäcktsfärd i skogen. De blev närmast oskiljaktiga. Teamet har på respektfullt avstånd sett dem leka i trädkronorna och dela på föda. En dag satt de två orangutangerna djupt upptagna med att undersöka någonting, kanske en sten eller en träbit. De var i vart fall båda mycket uppslukade.

Lek i vatten

Teamet följde efter Cilik och Mita till Joloi-floden, den flod som skär igenom Bukit Batikap. Det ska mycket till för att orangutanger försöker sig på att leka i vatten, men på en varm dag kan det fresta. Mita tog ett par steg ut i floden medan Cilik betraktade hennes mod. Då Cilik äntligen fick mod nog att följa efter henne, lämnade Mita honom ensam kvar i vattnet och kröp upp på land igen. Cilik fick helt plötsligt mycket bråttom med att komma tillbaka till flodkanten.

Tvungna att lämna turtorduvorna ensamma

Övervakningsteamet kunde ha följt efter det glada paret i ett flertal dagar, men det finns ju många fler frisläppta orangutanger i området som behöver kollas till. Därför blev de tvungna att lämna de två turturduvorna ensamma. Det blir spännande att se vad mötet mellan Cilik och Mita får för resultat.