2015-03-10

Uppdrag Frihet

Förra veckan blev orangutanger från Nyaru Menteng transporterade i bil och båt igenom svår terräng till deras nya hem i regnskogen. 

Det är en två-dagar-lång resa mellan Nyaru Menteng och skogsområdet Bukit Batikap, det område där orangutangerna blir utsläppta. Bukit Batikap-området är mycket svårframkomligt men det är en fördel när man gärna vill ge orangutangerna ett nytt hem där de kan vara i fred. Det är dock en utmaning att komma fram till området när det väl är dags för inflyttning. 

Bukit Batikap

Första gången i bil och båt

Rehabiliteringscentret Nyaru Menteng är banbrytande. Det är första gången i världshistorien ett så stort release-projekt äger rum. Det betyder också att procedurerna alltid utvecklar sig. Under de tidigare frisläppningarna av orangutangerna blev de transporterade med flyg och helikopter ut till skogsområdet. Men under denna frisläppning blev de fem orangutangerna först transporterade i bil och sedan båt. 

Frisläppning

Maha var först ut

Fem orangutanger blev under vintermånaderna de utvalda för att släppas ut i Bukit Batikap-området. För att vara säkra på att det nya transporteringssättet tog hänsyn till centrets standard, gick den första färden av med 10 åriga Maha. Maha klarade resan mycket bra och fann sig straxt till rätta i sitt nya tropiska regnskogshem. Därefter kunde centret fortsätta utsläppen av de andra fyra orangutangerna.

Burarna

Burar med blad och snacks

Den 24e februari började de fyra orangutangerna, Mentos, Jatihan, Dewi och Compost deras resa mot Bukit Batikap. Orangutangerna hade fått härligt underlag att sova på och deras burar var fulla med blad och snacks så att resan kunde bli så behaglig som möjligt. En djurläkare såg till dem en gång i timmen för att säkerställa deras hälsa. Fyra fyrhjulsdrivna bilar dekorerade med indonesiska flaggor körde den 11 timmar långa resan från centret till Puruk Cahu. 

På sjön

Båt, bil och båt igen

I puruk Cahu fortsatte resan med båt för att sedan avslutas med en biltur för att nå fram till det läger där både orangutangerna med också teamet kunde vila över natten. Nästa morgon var det ut till sjöss igen. Orangutangerna och teamet färdades en fyra-timmars lång tur mot strömmen på Joloi-floden som förde dem upp genom regnskogen till det läger där centrets personal som bevakar regnskogen och orangutangerna bor i. Lägret Totat Jalu huserar 14 medarbetare som håller  koll på hur orangutangerna som har blivit utsläppta i området trivs och frodas. 

I väntan på naturen

Vila i acklimatiseringsburar

Teamet anlände till Totat Jalu vid middagstid den 26e februari. Orangutangerna blev snabbt flyttade från transportburar till acklimatiseringsburar. Alla orangutanger mådde bra. I dessa specialtillverkade burarna kunder orangutangerna vila sig efter resan och samla nya krafter inför det slutliga steget, att bli utsläppta. Djurläkarna höll ett öga med orangutangerna hela den följande dagen och det beslutade att de skulle släppas ut dagen därpå.

Den stora dagen

Den stora dagen

Morgonen den 28e februari startade själva utsläppningen av de fyra orangutangerna. De blev förda till utsläppsplatsen med en liten båt, med ca 20-30 meters avstånd mellan varandra. Mentos, Jatihan, Dewi och Compost var alla fyra oerhört ivriga att komma iväg och försvann snabbt in i den djupa djungeln. Efter att ha varit i mänsklig kontakt större delen av sina liv fick de äntligen återvända tillbaka till naturen, där de hör hemma. 

Nyaru Menteng har släppt ut orangutanger sedan februari 2012. Totalt har 136 orangutanger fått återvända till naturen och bor nu i det 135 km2 stora regnskogsområdet Bukit Batikap.