2016-05-17

Orangutang nummer 200 har fått återvända till regnskogen!

Det är med stor glädje vi kan meddela att vi i april månad släppte ut ytterligare 12 orangutanger i Borneos regnskog. Därför kan vi nu fira att vi nu har släppt ut 207 orangutanger sedan 2012 – en målstolpe för vårt arbete med rehabilitering och frisläppning av orangutanger som vi är mycket stolta över. Detta fantastiska resultat har endast kunnat uppnås tack vare just ditt och många andra medlemmars stöd!  

Olbert är en av de 12 orangutanger som har fått återvända till regnskogen under april månad. Foto: BOS Foundation 

 

En lång resa för orangutangerna

De 12 orangutanger blev utsläppta i tre olika omgångar i det skyddade skogsområdet Bukit Batikap Conservation Forest i centrala Kalimantan på Borneo. Resan till Bukit Batikap sträcker sig över totalt fyra dagar där orangutangerna blir transporterade både över land och via Borneos många floder. Det är en lång resa för orangutangerna och man stannar många gånger under resans gång för att samla krafter.

När orangutangerna väl kommer fram till skogsområdet får de lite tid för att samla krafter och finna ro innan de ska påbörja sitt nya liv i den vilda naturen. Efter frisläppningen blir orangutangerna noggrant övervakade av små team ute i skogen för att säkra att orangutangerna har det bra i deras nya livsmiljö och att de själv kan hitta föda och bygga bon, precis så som de har lärt sig att göra i skogsskolan på centret. Förhoppningsvis kommer orangutangerna med tiden att vänja sig till att leva ett liv i frihet, där de så småning om kan skapa en ny och vild population av orangutanger i skyddad skog på Borneo.

 


Från 155 till 167 orangutanger

Save the Orangutang har tidigare frisläppt rehabiliterade orangutanger i Bukit Batikap Conservation Forest och idag bor där totalt 155 orangutanger som alla lever som vilda orangutanger utan mänsklig kontakt. Med ytterligare 12 orangutanger blir antalet nu hela 167 som delar det 350 km2 stora skogsområdet.


För orangutangen Lomon är det inte något tvivel om att han kommer att klara sig utmärkt ute i det fria. Under de tio år som han har bott på Nyaru Menteng har han varit otroligt lättlard och nyfiken orangutanghane – och efter hans ankomst till ö-universitetet visade han snabbt vem som bestämmer. Grattis Lomon till din plats som orangutang nummer 200 i det vilda regnskogsområdet Bukit Batikap!


Du kan hjälpa Borneo orangutanger genom att adoptera en orangutang här på vår hemsida. Läs mer här>>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>