2016-08-15

Kejora lever livet på Nyaru Menteng       

Kommer du ihåg lilla Kejora som under våren räddades efter att ha varit tillfångatagen i över ett halvår, fastkedjad till ett betonggolv i en oljepalmplantage? Idag har den lilla tjejen kunnat återhämta sig och har till och med fått en ny bästa vän i skogsdagiset, nämligen Meryl.


Efter att Nyaru Mentengs räddningsteam i februari månad fick ett tips om en tillfångatagen orangutangunge körde de snabbt iväg för att rädda den lilla magra och traumatiserade orangutangen. Läs mer om när Nyaru Mentengs team räddade Kejora här>>


Fick förstklassig behandling

På världens största rehabiliteringscenter för orangutanger – Nyaru Menteng – fick den lilla orangutang-tjejen snabbt behandling av centrets omsorgsfulla personal. Den lilla orangutanghonan fick namnet Kejora och med hjälpa från personalen kunde hon sakta men säkert repa sig från sina traumatiska upplevelser.

Under den första månaden fick hon bo i det vi kallar karantän-området medans man väntade på att få tillbaka resultaten från de första läkarundersökningarna. Undersökningarna visade att hon var cirka 1,5 år gammal och lyckligtvis hade hon inga sjukdomar som kunde vara farliga för de andra orangutangerna på centret.

Kejora fick omgående intensivbehandling på Nyaru Menteng

 

God vän med Meryl

Eftersom att Kejoras hälsa visade sig bra blev hon i april månad flyttad till skoggskoledagiset där cirka 40 andra nyligen räddade orangutanger under tre år gamla bor och leker. Här startar träningen så att de en dag ska kunna återvända till regnskogen.

Under de första veckorna i skogsskolans dagis höll sig Kejora mycket nära hennes babysitter. Idah har hon dock så smått börjat klättra i träd och leka med de andra orangutangerna. Meryl har tagit mycket bra hand om den lilla nykomlingen och hon visar Kejora hur hon skal äta bananer och de andra frukterna som Meryl äter med stor aptit. Läs mer om Meryl och hur också hon blev räddad från ett liv i fångenskap, här >>
Den svenska organisationen Save the Orangutan och dess danska systerorganisation Red Orangutangen finansierar världens störta rehabiliteringscenter – Nyaru Menteng – för orangutanger. På centret lever just nu över 500 orangutanger.  De har alla blivit räddade av centret och kommer att bo där tills det att de är redo att återvända till Borneos vilda regnskog.


Sträck ut en hjälpande hand

Du kan hjälpa oss att rädda orangutangungar så som Jelapat, Mema och Bumi. Adoptera en orangutang från Nyaru Menteng och stöd centrets arbete för att hjälpa den kritiskt hotade orangutangen på Borneo. Adoptera en orangutang här>>Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>