Övervakning i Bukit Batikap: Frisläppt orangutang möter bisvärm

29-05-2018

Orangutanger delar 97% av vår DNA. Övervakningsgruppen i Bukit Batikap frisläppningsområde kan bekräfta att dessa otroligt intelligenta och nyfikna varelser liknar oss människor på många punkter, även när det kommer till att ta mindre kloka beslut.


För ett par veckor sedan var övervakningsgruppen ute på en rutinrunda för att observera den 14 åriga orangutanghonan Suta, som släpptes fri för två år sedan. Som de flesta andra orangutangerna spenderar hon största delen av sin tid uppe i trädtopparna var hon äter i stort sett allt hon kommer åt. Suta, till skillnad från de flesta orangutanger, har däremot en oförklarlig ilska gentemot kvinnor. Det kan noteras när en av gruppmedlemmarna, Andrea, är med och patrullerar. Då vägrar Suta komma ner på marken och hon tar allt hon kan få med sig upp i trädtopparna – till och med termitfyllda träbitar.


Suta lär sig vad en bisvärm är
Denna dag kunde Suta däremot inte stilla sin hunger uppe i trädtopparna och kände sig tvungen att utforska alternativ föda närmare marken. Övervakningsgruppen följde henne när hon närmade sig ett stort träd och plötsligt var det bin överallt! Gruppen hade aldrig sett en orangutang röra sig så snabbt som Suta gjorde i det ögonblicket. Dessvärre var hon dock inte tillräckligt snabb för att undvika att bli stucken och gruppen kunde se hur hon fäktade med armarna för att bli av med bina. Då det inte gick fick hon ta några grenar till hjälp. Som sista åtgärd gned hon ännu ryggen mot en trädstam för att försöka gnugga av sig bina. 

 


Ett annat sätt att skydda sig mot bina
Suta var inte den enda orangutangen, som förlorat kampen mot bina. Ett par dagar senare såg övervakningsgruppen Mardianto gå samma öde till mötes. Han valde däremot en annan strategi. Istället för att försöka vifta bort bina rusade han iväg allt vad han kunde. Dock kunde övervakningsgruppen notera när han väl lugnade sig att hela högra sidan av hans ansikte var fullt av bistick.


Även om livet i regnskogen ibland kan vara tufft, intygar Suta och Mardiantos nyfikenhet om att orangutangerna som rehabiliterats på BOS Foundations center verkligen kan anpassa sig till livet i det vilda. De är villiga att äta en varierad kost och förflytta sig över långa avstånd, vilket är nödvändigt för deras överlevnad. På grund av deras nyfikenhet kan dock olyckan också vara framme ibland.Fokus på frisläppning
Det är många orangutanger som inom den närmsta framtid är klara till att flytta tillbaka till det vilda. Därför ligger även fokus för 2018 på att återföra så många fullt rehabiliterade orangutanger som bara möjligt.

Att övervaka de frisläppta orangutangerna är en viktig del av återföringsprocessen – dels med tanke på deras hälsa och överlevnad men även deras säkerhet. På grund av detta innefattar denna aktivitet även övervakning av regnskog samt involvering av och utbildning för lokalbefolkningen med syfte att skydda de frisläppta orangutangerna och deras regnskogshem.

Du kan läsa mer om vårt arbete med att rädda, rehabilitera samt återföra orangutangerna till det fria här  >>

Här kan du läsa om arbetet med att skydda de vilda orangutangerna >>
Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 300 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>
Fakta om orangutanger

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika.

Population: : IUCN uppskattar att det finns cirka 100 000 orangutanger kvar på Borneo, men att det med den nuvarande utvecklingen bara kommer att finnas cirka 47 000 kvar år 2025.

Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir gravid igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år.

Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>