2015-08-19

Återplanteringsprojekt i Mawas

I samarbete med vår lokala samarbetspartner BOS Foundation återplanterar och skyddar Save the Orangutan urskogen i Mawas-området. I samband med de omfattande bränderna på Borneo har vi startat ett projekt för att aktivt förebygga och stoppa de bränder som just nu härjar i området samt återställa redan skövlade skogområden.

Projektet i Mawas-området

Den indonesiska regeringen äger all regnskog på Borneo. Om ett skogsområde är hem åt många sällsynta djur- och växtarter kan det få status som fredat. Mawas-skogen är just en sådan skyddsvärd skog.

Save the Orangutan är enda samarbetspartner i det såkallade ”Mawas återplanteringsprojektet” som arbetar för att återplantera den skog som tidigare skövlats i området. Genom utbildning, utrustning och stöd till lokalbefolkningen skyddas trakten från de ofta omfattande bränderna som härjar på Borneo under torrsäsongen. Save the Orangutan och våra medlemmar bidrar till att Mawas-skogen inte bara kan återfå sin fulla prakt utan också till att den ursprungliga regnskogen som finns i området bevaras.


Ett unikt regnskogsområde

Skogsområdet Mawas ligger i centrala Kalimantan på indonesiska delen av Borneo. Området är hela 3 090 kvadratkilometer stort och innehåller många lokala småbyar. Mawas har ett så kallat ”black water river system” och finns endast på två ställen i världen. Mawas-området är hem till en mängd unika djur- och växtarter och inte minst hem till den utrotningshotade orangutangen. Området består av torvmosseskog som utgör en säker och frodig plats för över 3 000 vilda orangutanger.

 

Hur kan du hjälpa?

Genom att skicka ”SKOG” till 72955 går 100 kronor* till projektet för att förebygga och stoppa skogsbränderna i Mawas. Med din hjälp kan vi skydda regnskogen och de 3 000 orangutanger som bor här. När torrperioden är förbi övergår projektet till att återplantera och långsiktigt återkapa den redan skövlade skogen i området.

*Observera att eventuell SMS-taxa kan tillkomma, beroende på din operatör.

 
 


Viktigt orangutang-habitat

BOS Foundation:s Mawas-program skyddar 309 861 hektar av torvmosseskog. Här bor ca 3 000 vilda orangutanger tillsammans med andra viktiga växt- och djurarter. Mawas är ett av få starka orangutang-habitat som finns kvar för vilda orangutanger på Borneo.  

Stöd gärna vårt arbete i Mawas genom att bli trädplanterare för SOS Borneo >>