2015-05-26

Minneord: Hon tog orangutangerna till Sverige

Grundare av svenska Save the Orangutan, Pernilla Svenberg har hastigt lämnat oss. För Pernilla fanns det ingen gräns mellan jobb och fritid och hon efterlämnar sig ett livsprojekt som just tack vare hennes brinnande engagemang fick en stark stämma.

Det kan verka föråldrat att använda ordet eldsjäl, men inte desto mindre är det just det ord som karakteriserade Pernilla Svendberg. Förutom engagemang, ideologi, energi. För Pernilla var naturen, djuren och deras rättigheter i världen mer än bara ord. Det var en livsstil.

Miljömedvetenhet från barnsben

Pernilla fick sin miljömedvetenhet med sig från barnsben och utbildade sig till jurist. Efter sin examen arbetade Pernilla för Greenpeace och så blev hon introducerad till just det som skulle bli hennes livs största kamp. Orangutangernas överlevnad.

När Pernilla på allvar blev medveten om att orangutangerna på Borneo var utrotningshotade beslutade hon sig för att strida till verket.

Smittande engagemang

År 2007 grundade Pernilla föreningen Save the Orangutan, den gången BOS Sverige, och som generalsekreterare fick hon involverat prominenta ambassadörer så som Arne Weise samt Emma Pernald bland många andra, och skapade stor mediebevakning kring orangutangerna. Pernilla brann för aporna och naturen på Borneo och hennes engagemang smittade av sig på både kollegor och offentligheter.

 
 

Efterlämnar sig nytt hopp

Idag stödjer nästan 1500 svenskar Borneos orangutanger och problematiken kring konventionell produktion av palmolja och skövlingen av en av världens äldsta regnskog är nu offentligt känt. Utöver sina vänner här på Save the Orangutan och en mycket berörd familj, efterlämnar Pernilla sig därför nytt hopp för regnskogens röda människoapor.

Tack för allt, Pernilla!