PRESSMEDDELANDE 2015-10-16

Orangutangungar räddade från smugglare

Två illegalt smugglade orangutangungar upptäcktes i juli på Kuwaits flygplats. Ungarna tros ha smugglats av ett kriminellt nätverk, vilka tjänar stora pengar på djurhandel. En av orangutangerna har nu återförts till Indonesien med hjälp av Save the Orangutans lokala samarbetspartner. Den andra ungen väntar fortfarande på att få återvända hem. 

De två rädda orangutangungarna placerades först på Kuwaits zoo. Det visade sig vara två honor, en på två år och en endast sex månader gammal.

− Varje år får våra räddningscenter in flera orangutangungar som räddats från liv som husdjur. De är ofta i väldigt dålig kondition. Den illegala djurhandeln är otroligt sorglig och drabbar den redan utrotningshotade orangutangen väldigt hårt, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

De allra flesta orangutangungar som säljs på den illegala marknaden har tillfångatagits efter att deras mamma först dödats. En orangutangunge har, precis som spädbarn, ingen möjlighet att klara sig själv utan sin mamma.

Välplanerad räddningsaktion

Den två år gamla orangutangungen, som fått namnet Moza, kunde återvända till Indonesien i mitten av september. Transporten organiserades bland annat av indonesiska regeringen och Save the Orangutans lokala samarbetspartner BOS Foundation. Moza möttes även av en av BOSF:s veterinärer när hon landade på Jakartas flygplats. Hon befinner sig nu i karantän tillsammans med en annan orangutang som räddades från smugglare under våren. Troligtvis ligger samma kriminella nätverk bakom båda smugglingsförsöken.

Den sex månader gamla orangutangen är fortfarande kvar i Kuwait. Hon är ännu för ung för att flyga ensam utan en veterinär och väntar därför på att kunna återvända till Indonesien på ett säkert sätt.

Efter karantänen placeras orangutangungarna på lokala rehabiliteringscenter där de får lära sig allt det som deras mammor skulle ha lärt dem. Om träningen går bra kan de förhoppningsvis återvända till ett fritt liv i regnskogen efter ca sju år.

Organiserad illegal djurhandel ett stort problem

Orangutangen är utrotningshotad och all olicensierad internationell handel är därför olaglig. Enligt internationella regler ska alla illegalt smugglade orangutanger återföras till sitt hemland.

Tyvärr är orangutangerna i Kuwait inte enskilda olyckliga fall. Liknande smugglingsförsök upptäcks regelbundet. Hur många smugglingar som genomförs utan att upptäckas varje år är väldigt svårt att bedöma. Den illegala internationella handeln med djur tros omsätta mellan 50 och 150 miljarder US-dollar varje år (enligt UNEP 2014). Uppskattningsvis dödas eller tillfångatas drygt 2 000 orangutanger varje år. Det är ett hårt slag mot en redan utrotningshotad art. De smugglade orangutangerna hålls ofta som husdjur, eller utnyttjas för underhållning.  

Läs mer om räddningen av de smugglade orangutangungarna här >>

 

Presskontakt

För mer information, kontakta Karolina Grundin, kommunikationsansvarig på Save the Orangutan.Skänk en gåva!

Stöd gärna vårt arbete genom att skänka en gåva till Bankgiro: 900-1421
eller Plusgiro: 900142-1.