2017-02-05

Ettårig orangutang räddad från svält

En liten orangutangunge har räddats från ett sorgligt öde av Nyaru Mentengs räddningsteam, som redan har varit ute på årets första räddningsexpedition. Trots sitt hårda öde har hon redan börjat visa tecken på att hon en dag kan återvända till Borneos regnskogar.Tyvärr är det sällan som Nyaru Mentengs räddningsteam inte har något att göra, och redan den 12 januari gav de sig ut på årets första uppdrag. En liten orangutangunge observerades ensam i utkanten av en skogsglänta, och en orangutangmamma skulle aldrig lämna sin unge ensam på marken. Därför fick räddningsteamet anta att det värsta hade hänt mamman och bege sig ut för att rädda ungen.


Hungrig och underviktig

När räddningsteamet kom fram hittade de en liten orangutanghona som var mycket hungrig. De gav henne omedelbart några små bananer och behandlade henne för ett sår på magen, innan de tog med henne tillbaka till Nyaru Menteng där hon fick en mer grundlig undersökning.Lyckligtvis visade det sig att såret inte var så allvarligt, och hon kunde behandlas för det utan att behöva opereras. Röntgenundersökningen visade inte heller på några brott, och därför är centrets främsta uppgift nu att få henne att känna sig trygg och kunna gå vidare. Läkarundersökningen visade att hon är knappt ett år, och att hon med sina knappa 2,6 kg inte skulle ha överlevt många dagar om det inte hade varit för räddningsteamet.


Visar sunda livstecken

På Nyaru Menteng har hon fått namnet Jacqui, och hon ingår nu i centrets rehabiliteringsprogram. Hon har börjat på skogsdagiset, där hon tillsammans med 16 andra orangutanger börjar utveckla sina motoriska och sociala färdigheter. Till en början håller hon sig dock mest för sig själv, vilket är ganska naturligt eftersom hon behöver lite tid att smälta alla nya intryck.


Hon har trots sin unga ålder redan visat att hon känner sig hemma i skogsdagisets små träd, där hon är bättre än de flesta andra orangutanger på att klättra runt. Dessutom har hon redan börjat samla kvistar och blad för att bygga sig ett litet bo när hon ska sova.

Du kan adoptera en orangutang och vara med och ge föräldralösa orangutanger som Jacqui en ny början, så att hon en dag kan återvända till Borneos regnskogar. Adoptera en orangutang här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>