2015-09-21

24 orangutanger frisläppta i Borneos skogar

Efter att ha tränats i många år på BOS Foundations rehabiliteringscenter kunde 24 orangutanger äntligen återvända till ett liv i frihet. Orangutangerna släpptes ut i skyddad skog på Borneo i början av september. De första rapporterna visar att de redan har vant sig vid livet i den vilda naturen.

De frisläppta orangutangerna har tränats i överlevnad på rehabiliteringscentren Nyaru Menteng eller Samboja Lestari under många år. Centren drivs av Save the Orangutans lokala samarbetspartner BOS Foundation och det är därför tack vare stödet från Save the Orangutans medlemmar som orangutangerna nu kan leva fritt i regnskogen. 

Orangutangungar och hemvändare bland de utsläppta

20 av de frisläppta orangutangerna kommer från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Deras nya hem är nu i det skyddade regnskogsområdet Bukit Batikap på centrala Borneo. Här bor redan flera andra rehabiliterade orangutanger. Åtta av orangutangerna är mammor med ungar som har vuxit upp på Nyaru Mentengs skyddade öar. Nu kommer dessa små orangutanger få möjligheten att fortsätta sin uppväxt i det vilda.

Även fyra orangutanger från rehabiliteringscentret Samboja Lestari, på östra Borneo, släpptes fria samma vecka. Dessa orangutanger får nu leva fritt i Kehje Sewen, ett regnskogsområde på östra Borneo. Här bor sedan tidigare 31 andra rehabiliterade orangutanger.

För Long, en av de nyligen utsläppta orangutangerna, har det kanske varit en särskilt härlig upplevelse att få återvända till det vilda. Nu är hon tillbaka i exakt samma skog som hon en gång föddes i. År 2007, bara två år gammal, blev hon funnen ensam i just Kehje Sewen-skogen. Åtta år senare har hon äntligen fått återvända till just den skog som en gång var hennes hem! 

En viktig del av orangutangens överlevnad

I början av sitt nya liv övervakas de frisläppta orangutangerna noga av mindre forskarteam. Via radiosändare håller teamen koll på var orangutangerna befinner sig och hur de mår. De första rapporterna har varit positiva och orangutangerna klarar sig mycket bra i det fria. Det ser alltså ut som om att även denna frisläppning blir lyckad. Det är därför med stor glädje som vi kan konstatera att dessa orangutanger blir en viktig del av Borneos utrotningshotade orangutangbestånd. Ett sorgligt nog krympande bestånd som under de senaste 100 åren har minskat med ca 90 procent.