28-06-2018

En till orangutangunge räddad

I maj blev en ensam orangutangunge räddad från en liten by i centrala Kalimatan på Borneo. Ungen fördes till rehabiliteringscentret Nyaru Menteng där hon nu genomgår de nödvändiga stegen för att sedan kunna inleda rehabiliteringsprocessen och komma ett steg närmare ett liv i regnskogen.


I mitten av maj räddades en orangutangunge från byn Pangkoh i Kalimatan på Borneo av ett räddningsteam från Nyaru Menteng i samarbete med en annan lokal organisation. En lokalinvånare sade sig ha hittat den lilla orangutanghonan ensam vid en oljeplantage och han hade bestämt sig för att behålla orangutangungen i flera dagar innan han till slut kontaktade myndigheterna. Under tiden orangutangungen hållits tillfånga hade hon behandlats som ett människobarn, badats och klätts i människokläder.


Räddningsteamen ryckte ut direkt när de fick rapporten om ungen och transporterade henne till räddningscentret Nyaru Menteng. Under hälsokontrollen kunde veterinärerna konstatera att orangutangungen inte hade några skador och generellt hade god fysisk hälsa.

 


Senaste uppdateringen om den nya orangutangungen

Den lilla orangutangungen beräknas endast vara cirka tre månader gammal och sitter nu i karantän på Nyaru Menteng. Trots det kan positiva framsteg redan noteras. Ungen har gått upp en del i vikt och leker aktivt på karantänområdets lekplats. Hon älskar att leka med löv som hon får av barnvakterna och om morgnarna leker hon ofta med sitt täcke. I denna ålder ammar orangutangungar och håller sig hela tiden när sina mammor för värme och trygghet. Förståeligt nog behöver denna orangutangunge därför också mycket uppassning och kärlek av barnvakterna på centret.


Orangutangungen är nu under konstant observation och uppassning av både veterinärerna och barnvakterna på centret. Hon väger 2,6 kg och äter regelbundet mosad frukt och dricker mjölk. När tiden är inne blir hon placerad i en passande grupp med de andra orangutangungarna och kan därpå inleda rehabiliteringsprocessen för att en dag kunna bli frisläppt i regnskogen.Det är hjärtskärande hur många orangutangungar som blir frånskilda från sina mammor i tidig ålder. Utan arbetet på rehabiliteringscentren hade dessa orangutanger inte haft möjlighet att lära sig alla de färdigheter som krävs för att överleva i regnskogen.


Läs mer om vår rehabiliteringsprocess här >>

Adoptera en orangutang och säkra deras framtid här >>

Läs om vår senaste adoptionsorangutang Taymur här >>Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 300 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>


Faktaruta om järnträd

  • Järnträd är ett gemensamt namn för träd som har en högre densitet än andra träd och därför inte kan flyta på vatten.
  • I Borneo växer en speciell typ av järnträd som kallas Ulin-träd (Eusideroxylon zwageri), och som är extremt sällsynta.
  • De flesta järnträd på Borneo har redan fällts av skogsbolag som kan få riktigt mycket pengar för dessa vackra träd.
  • Ett järnträd kan bli över 1 000 år gammalt och ha en diameter på över två meter.

Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>